Ik trek het hier niet meer. Eergisteren zag ik Trumps dagelijkse persconferentie. Het was nog even spannend of ik het kon zien want de elektriciteit was uitgevallen. Voor veel Nederlanders wellicht niet voor te stellen, maar als het hier in New York State stormt of regent zijn de ‘gewone’ dingen ineens niet meer zo gewoon. Zoals licht en verwarming.

De Verenigde Staten, ja een van de belangrijkste economieën in de wereld en een van de meest machtige landen, heeft zijn elektriciteitspalen en -draden namelijk op veel plekken hier in New York nog steeds boven de grond staan. Als het hard stormt of regent (en alles is hier groter, meer, erger) kan het dus zomaar gebeuren dat je in het donker en de kou zit. Een ontwikkeld land? Dat kun je je soms afvragen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er een baviaan aan de leiding van deze bananenrepubliek staat… 

Ligt alles stil op Capital Hill?

Ja, ik weet het, mijn woorden zijn extreem, maar ik ben dan ook ontzettend kwaad. Het is alweer twee weken geleden dat ik wakker werd in Nederland met een totaal andere realiteit dan waarmee ik ging slapen. Trump had de grenzen met de EU gesloten en ik moest nog terug naar mijn gezin in de VS. En niet alleen de grenzen gingen dicht, ook de politiek leek abrupt alle deuren op slot te doen. Geen fundraisers, geen tv-spotjes, geen voorverkiezingen en geen politiek strijdtoneel meer. Het werd ineens muisstil aan het  verkiezingsfront, waar het een aantal weken geleden nog een en al lawaai was. En niemand weet wanneer het circus weer gaat beginnen…

Of is dat maar schijn en is de verkiezingsstrijd over de hoofden van corona-slachtoffers nog volop aan de gang? Als je het mij vraagt, is alles politiek in de Verenigde Staten. Iedere speech, iedere persconferentie is doorspekt met verkiezingsretoriek. En dat is in deze tijd van wereldwijde crisis zo pijnlijk en soms zelfs walgelijk in mijn ogen.

Zondebokken en dwarsliggers

Neem nou het besluit van Trump om COVID-19 continu het Chinese virus te noemen. Zijn hele presidentschap zoekt hij al de Chinese zondebok. Of het nu gaat om klimaatverandering, handelsoorlogen en nu dus het virus. Tegen jounalisten zei hij:

‘The world is paying a very big price for what the Chinese did. Actually I am a little upset with the Chinese. They should have told us months earlier.’

En make no mistake, hij weet heel goed wat hij doet. Hij gebruikt immers vaker stereotypes en de angst voor vreemdelingen om de aandacht af te leiden van de wijze waarop hij het land leidt, of juist niet leidt. 

Ik verbaas me over zijn aanpak wat betreft de verdeling van medische voorzieningen zoals beademingsapparatuur en maskers over de staten. Het komt erop neer dat hij het aan het bedrijfsleven en de gouverneurs overlaat. Dagen vragen die al om een landelijke aanpak omdat de prijzen stijgen en het tekort groeit. De verschillende staten zijn nu elkaars concurrenten geworden in de aankoop van deze essentiële middelen.

Inmiddels moet gouverneur Cuomo van New York, een van de zwaarst getroffen staten, 7 dollar betalen voor een facemask in plaats van 85 cent en kost een beademingsapparaat het viervoudige van wat het twee weken geleden kostte. Lang leve de vrije markt!

Het irriteert mij evenzeer dat de Democraten dwars gaan liggen bij een noodpakket ter waarde van twee biljoen dollar om de economie te ondersteunen. Het noodplan haalde het niet in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nadat de Democraten tegen hadden gestemd. De reden? Ze willen de noodwet beter maken voor de werkende bevolking en er een stokje voor steken dat de vele miljoenen die naar bedrijven gaan niet uitgekeerd worden als bonussen voor de top. Moet ik die perfectionering geloven of brengt corona in verkiezingstijden hier het slechtste in beide politieke partijen naar boven? Er wordt momenteel druk over onderhandeld en we mogen hopen dat het akkoord vandaag of morgen bereikt gaat worden.

Waarheid en vertrouwen

Ik word er zo moedeloos van. Wat is waarheid en waar is de oprechtheid die we met z’n allen zo hard nodig hebben om een gezondheidscrisis op wereldniveau te bestrijden? We zagen allemaal hoe die arme dokter Fauci, de directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, de wetenschappelijke hoop in bange dagen, zijn handen voor zijn gezicht hield na een ‘grap’ van Trump.

Afgelopen weekend vertelde hij in een interview met Science Magazine dat hij de president graag opzij had willen duwen en voor de microfoon wilde springen, maar dat dat helaas niet mogelijk was. Maandagavond stond dokter Fauci ineens niet meer op het podium. Druk met ‘andere’ werkzaamheden, aldus Trump. Te kritisch, denken velen.

Het maakt me ziedend. Ik zit te schelden voor de televisie. Trump die wil dat het land snel weer opens for business? Volgens hem is de Amerikaanse economie niet gemaakt om drie tot vier maanden stil te liggen. De economie zou op z’n vroegst volgende week weer kunnen opstarten. Volgens Trump zouden in Amerika meer doden kunnen vallen door de economische schade die het ‘Chinese’ virus aanricht, dan door de ziekte zelf. Hij had al getwitterd dat ‘de oplossing niet erger mag zijn dan het probleem’. 

Een stelletje volgzame idioten

Ik vraag mijzelf af waarom ik zo boos ben. Is het deze uitspraak of is het het idee dat hij denkt dat wij allemaal volgzame idioten zijn? Wat denkt hij nou? Dat we allemaal weer aan het werk gaan omdat hij het zegt? Een week geleden zei hij immers nog wat anders.

Het filmpje over zijn corona-strategie langs de tijdsbalk is viraal gegaan. Het laat zien dat Donald Trump volstrekt niet weet wat hij moet doen. Als een windvaan laat de president van de Verenigde Staten, ooit een wereldleider, zijn boodschap hangen naar dan weer de medische wetenschap – as he should! – dan weer naar de wereld van het geld. Inmiddels wordt Pasen ‘opening’ day. Het is één grote chaos. 

Ook schrijver Geert Mak ziet het met lede ogen aan:

Met pijn in het hart zie ik hoe daar door de chaotische aanpak, de volstrekt incompetente federale leiding, en het feit dat veel Amerikanen geen medische dekking hebben, veel mensen gedwongen worden om rond te lopen met de coronasymptomen. De VS worden het grote rampgebied, ben ik bang. Het aantal doden daar zal heel snel gaan stijgen. De armste mensen zullen het zwaarst getroffen worden. Het zal hartbrekend worden.

Facts and figures

Mensen moeten kunnen vertrouwen op wetenschap, autoriteiten en media. En juist in deze instituten heeft Trump de publieke opinie in de VS de afgelopen jaren stevig beïnvloed. Naar wie moeten Amerikanen luisteren? Wie kunnen ze vertrouwen? Gelukkig stond Fauci gisteren weer op het podium…

In de VS zijn inmiddels meer dan zeshonderd patiënten overleden aan de gevolgen van het virus, meer dan 50.000 Amerikanen zijn besmet. Begin deze week stierven voor het eerst meer dan honderd mensen in de VS op één dag aan het virus.

Dat zijn de voorlopige feiten. De rest is gissen.

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
In het Witte Huis Previous post Waar is de Commander in Chief in de nieuwe War on Corona?
Next post Is Donald Trump onze hoop in bange dagen?

One thought on “Woon ik in een bananenrepubliek of in de Verenigde Staten?

  1. Zonder de Democraten heilig te willen verklaren, heb ik toch wat moeite met de twijfel die aan hun bedoelingen wordt verbonden: “Ze willen de noodwet beter maken voor de werkende bevolking en er een stokje voor steken dat de vele miljoenen die naar bedrijven gaan niet uitgekeerd worden als bonussen voor de top. Moet ik die perfectionering geloven of brengt corona in verkiezingstijden hier het slechtste in beide politieke partijen naar boven?”
    Gezien de schaamteloze verrijking die onder Trump versneld plaatsvindt, lijkt het me verstandig dat de Democraten iets van garanties inbouwen ten aanzien van de besteding en verantwoording van de 500 miljard dollar voor Amerikaanse bedrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: