Het is alweer drie weken geleden dat wij met vijf andere Amerikaanse gezinnen een eindexamenfeest gaven voor onze middelste zoon en zijn beste vrienden. Er werd aan lange tafels in de buitenlucht gegeten, gedronken en gekletst. Geen mondmaskers, want daar kun je nu eenmaal niet mee eten en drinken. 

Het was een prachtige zomeravond. Er zoemden nu eens geen muggen rondom onze enkels en er stond een zacht briesje. Tegen de achtergrond van het kabbelende water van de Long Island Sound genoten we van speeches, slideshows en een te geestige roast door de jongens zelf. Louter mooie herinneringen in een niet zo mooie tijd, dat was het gevoel. Tot we een textbericht kregen dat een ouderpaar positief was getest op Covid-19…

De ‘Drive-through’

Ik zag de krantenkoppen al voor me: New Covid hotspot in New York: irresponsible parents throw graduation party. Stel je voor dat door dit samenzijn andere mensen doodziek zouden worden? Was het achteraf gezien, ondanks de stevige daling van het virus in onze suburb, toch te risicovol geweest? Ik voelde me schuldig en gestresst.

Om er zeker van te zijn dat wij als gezin het virus niet hadden opgelopen of konden verspreiden, besloten we ons te laten testen op Covid-19. Dat kan hier alleen op afspraak en als er een goede reden voor is. Dat bleek zo te zijn want ik kon meteen die avond komen. De rest van het gezin was de volgende dag aan de beurt. Ik reed met mijn auto door de drive-through, liet mijn raampje omlaag en wachtte af.  

‘I am gonna tickle your brain’, zei de verpleger vrolijk toen hij de ellenlange wattenstaaf in mijn neus schoof. Niet zo prettig maar wel zo gepiept. De uitslag zou binnen drie dagen doorgebeld worden. Opgelucht reed ik terug naar huis. Het zou vast meevallen, maar de zekerheid van het testresultaat konden we wel gebruiken. Tot de uitslag moest ik weliswaar in quarantaine, maar ach, voor die paar dagen.

De volgende ochtend was de rest van mijn gezin aan de beurt. Een klein probleem, ze waren slechts welkom voor een antibody test waarbij bloed wordt afgenomen, want de Covid-test was tijdelijk niet beschikbaar… 

Wachten op het resultaat

Mijn test is inmiddels dertien dagen geleden en ik weet nog steeds niet wat de uitslag is. De stijgende vraag om testen heeft in New York blijkbaar tot grote tekorten aan wattenstaafjes, chemische reagentia en apparatuur geleid.

Als ik mijn collega Mirjam Sterk spreek, blijkt haar iets soortgelijks te zijn overkomen. Mirjam is met vakantie binnen de Verenigde Staten en moest bij de grensovergang van New York naar Maine onverwacht twee weken in quarantaine (daar gaat je vakantie…) of een Covid-test doen en vervolgens wachten tot de uitslag er na maximaal drie dagen zou zijn. De keuze was snel gemaakt. Het hele gezin ging langs de teststraat. Helaas laten ook die resultaten al langer dan een week op zich wachten.

Ingeborg belt nog maar eens over de resultaten van haar Covid-19 test

Het is voor de Verenigde Staten door de stijgende vraag en de lange doorlooptijden met testen inmiddels onmogelijk geworden om het virus effectief in te perken, te traceren en te isoleren. Sterker nog, het opleveren van testresultaten duurt hier zo lang dat experts zeggen dat ze nutteloos zijn in de bestrijding van het gevaarlijke virus. Het opsporen van contacten heeft zo immers ook geen zin. Tegen de tijd dat ik na twee weken positief blijk te zijn, kan ik allang anderen hebben geïnfecteerd die op hun beurt ook weer anderen kunnen besmetten zonder het te weten.

De burgemeester van Atlanta, Keisha Lance Bottoms, is daar een mooi voorbeeld van. Na het bijwonen van een begrafenis werden zij en haar familie getest uit voorzorg. Niemand in haar familie had symptomen ontwikkeld, maar er was wel kans op besmetting geweest.

Een week later, de testresultaten waren nog steeds niet binnen, begon haar man zich ziek te voelen. Er kwam een tweede ‘snellere’ corona-test via de universiteit en ja hoor, het hele gezin van zes testte positief. Pas de volgende dag kwamen hun eerste testresultaten eindelijk binnen. Deze ‘eerste’ test gaf aan dat slechts één van hen het virus had… Bottoms reactie:

Als we hadden geweten dat we een a-symptomatisch kind in huis hadden, hadden we hem natuurlijk onmiddellijk in quarantaine geplaatst en alle voorzorgsmaatregelen genomen.

Waarom gaat het hier zo mis? 

In veel andere landen in de Westerse wereld is het een stuk beter geregeld. Betere logistiek, efficiëntere tests en een centrale aanpak door de overheid, zoals bijvoorbeeld in Nederland waar je via de GGD getest kunt worden en binnen 48 uur de resultaten krijgt. In de Verenigde Staten is een efficiënte testmethodiek blijkbaar onmogelijk door het gebrek aan federale coördinatie, een rommelige infrastructuur en een tekort aan materiaal.

En natuurlijk speelt de stijgende vraag naar testen een rol, aangezien de aantallen in bijna alle staten enorm oplopen. De corona-curve gaat in tegenstelling tot die in Europa stijl omhoog en intussen zijn er meer dan 3,5 miljoen corona-gevallen en bijna 140.000 doden te betreuren. 

Dat het gebrek aan testcapaciteit en daardoor onvoldoende zicht op de werkelijke grootte van de corona-epidemie in de VS een probleem zou worden, is trouwens geen verrassing. Al maanden zien deskundigen dit aankomen. Veel staten (vaak met Republikeinse gouverneurs) die worden geconfronteerd met een stijle curve omhoog, zijn volgens deze deskundigen te vroeg ‘open gegaan’ zonder te weten wat de werkelijke cijfers in hun staat waren. De economie moest immers weer gaan draaien.

Gewoon naar school

Momenteel zit Californië weer op slot, raken de ziekenhuizen in Florida overspoeld, en staan in Arizona en Texas koelwagens voor lijken op parkeerplaatsen. De voltallige Trumpiaanse regering doet echter aan struisvogelpolitiek en ontkent ten ene malen dat het hier gillend uit de hand loopt.

Welk aandeel ze daar zelf in hebben? Nee, het uit de hand gelopen coronavraagstuk is de verantwoordelijkheid van anderen. Dokter Fauci is het werkelijke probleem volgens Trumps handelsadviseur Peter Navarro. Mondkapjes? Dat moet een individuele vrije keuze blijven. Het Witte huis dreigt nu zelfs met het intrekken van financiële ondersteuning aan scholen als ze niet ‘gewoon’ openen in september. Dat er maar weinig leerkrachten te vinden zijn die daar trek in hebben, dat doet er niet toe.

Meer testen zou de problemen sneller kunnen oplossen, maar dan moeten de resultaten natuurlijk ook binnen afzienbare tijd beschikbaar zijn. Ach ja, wat niet weet, wat niet deert. Trump zei het toch al een maand geleden:

If we stop testing right now, we’d have very few cases, if any. 

Dus als er geen testresultaat is, heb ik het niet. Toch?

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
Library-of-congress Previous post Als je nichtje een boekje open doet…
Next post Schooljuf tegen wil en dank

6 thoughts on “What you don’t know can’t hurt you

 1. Er zal nooit genoeg test-capaciteit zijn zolang mensen de Covid-19 aanbevelingen niet “dood”-serieus nemen. En zich vervolgens voor alle zekerheid laten testen.
  Waarom heb je niet voor twee weken quarantaine gekozen ? De simpelste methode om verspreiding tegen te gaan en erachter te komen of je besmet bent.

  Overigens, dit vond ik op de RIVM website:
  “Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen MET KLACHTEN (emphasis. mine) die passen bij het nieuwe coronavirus zich laten testen.”
  Ik lees hierboven niet dat jullie symptomen hebben – gelukkig maar, en ik hoop dat dat zo blijft ! Maar in Ned. zou je dus niet voor een test in aanmerking zijn gekomen.

  Het al-dan-niet openen van de economie blijft een moeilijke keuze. De US ondervindt nog steeds gevolgen van de zg. credit-crisis (2009), de gewone mensen dan, zij hebben ternauwernood financiële reserve kunnen opbouwen de afgelopen jaren. En nu worden ze opnieuw getroffen.

  1. Hi Antoinette, dank voor je reactie maar we hebben dus die twee weken die volgden na de test ook zo weinig mogelijk mensen gezien. Wel vonden we dat we de verantwoordelijkheid hadden om ons te laten testen omdat bij ons immers dat eindexamenfeest was en we mensen wilden waarschuwen mochten we wel corona hebben. Allemaal tevergeefs omdat die testresultaten zo lang op zich lieten wachten;-) Anyway, eergisteren kwam de uitslag: negatief…op 3 juli weliswaar!

 2. Hi Ingeborg,
  Balen van je (verlate) testresultaat. Tja, maar hopen op “geen nieuws, goed nieuws”. Ik ben hier in Michigan getest op een zondag in juni en had het resultaat de volgende dag. Gelukkig was het goed nieuws. Je schreef ook over leerkrachten. Ik ben een docente in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en ik wil heel graag weer naar school. Ben bereid het risico te nemen. Onze school (private) gaat volgende week hun plan met ouders/personeel delen. Ik ben zeer benieuwd wat het gaat worden.
  Succes met alles daar. Geniet ze van de zomer. Stay healthy and safe.

  1. Hi Grace, Greetje is ook een leuke naam maar net als Ingeborg ondoenlijk in de VS;-) Mirjam Sterk schreef zojuist een stuk over de sluiting van de scholen in Maryland. En eigenlijk zijn leerkrachten natuurlijk ook essential workers. Maar ik begrijp de huiver van het lesgevend corps ook wel. Zelf vind ik het ontzettend lastig en schadelijk voor mijn eigen zonen als zij hun lessen zo lang online moeten volgen. We proberen er het beste van te maken maar het is natuurlijk verreweg van ideaal. Ik blijf hopen op dat vaccin en vind eigenlijk dat essential workers de eerste beroepsgroepen zijn die dat vaccin moeten ontvangen.

 3. Wij verwijderen in principe geen reacties, tenzij het scheldtirades zijn. Dus moet iets mis zijn gegaan tijdens het plaatsen van jouw reactie. Hier doet men trouwens ook niet zo maar een test. Je moet symptomen hebben of in situaties zijn geweest waar mensen met Covid waren. Dat laatste was het geval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: