‘Vrouwen kunnen de presidentsverkiezingen niet winnen.’ Dat zou Bernie Sanders, een van de koplopers in de verkiezing van de Democratische presidentskandidaat gezegd hebben. De woorden vielen tijdens een gesprek in 2018 met Elisabeth Warren, een andere top-kandidaat. Een spin uit het kamp-Warren om de rivaliteit tussen deze twee kandidaten, die tot voor kort als bondgenoten in het linker kamp elkaar uit de wind hielden, op te poken.

Het begint er blijkbaar om te spannen. En dan schuift de scheidslijn van wat als ‘behoorlijk’ wordt gezien en wat niet gemakkelijk op. Binnenkort is immers de eerste caucus, de stemming onder Democratische delegates over wie de presidentskandidaat gaat worden. En de winnaar gaat het opnemen tegen president Trump.

Maar terwijl ik zat te kijken naar het laatste debat, vroeg ik me af hoe het eigenlijk zit met de Republikeinse presidentskandidaten? Zijn er mensen die het op durven te nemen tegen Donald Trump? De populariteit van Trump onder zijn eigen achterban is extreem hoog. Volgens een peiling van YouGov steunt maar liefst 88% van de Republikeinen hun president. Het is dus zeer waarschijnlijk dat Trump de kandidaat zal worden voor de Republikeinen en – mark my words – op 20 januari 2021 opnieuw de bewoner zal worden van het Witte Huis.

En toch zijn er bravehearts die het aangaan. Drie blanke mannen van boven de vijftig. Ik stel ze even voor.

Joe Walsh

Joe Walsh op Facebook

De eerste die bekendmaakte dat hij het wilde opnemen tegen Donald Trump was Joe Walsh. Hij is lid geweest van het Huis van Afgevaardigden namens Illinois en was tot voor kort de presentator van een conservatieve radioshow. Als voormalig lid van de Tea Party, een rechtse groep binnen de Republikeinse Partij, staat hij bekend om zijn libertaire en conservatieve opvattingen. De Tea Party waarvan Sarah Palin (de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain) een belangrijk gezicht was.

Van Walsh moeten de belastingen omlaag, is de zorgverzekering alleen voor degenen die het echt nodig hebben en hij is sterk voorstander van het Tweede Amendement (het recht om een wapen te hebben). Opvallend is dat hij fel is over het uit elkaar halen van families bij de Mexicaanse grens, een wat a-typische opvatting voor deze rechtse Republikein.

Ook staat hij bekend om zijn in your face-stijl. Zo noemde hij Obama een enemy of the state en a muslim. Tijdens de verkiezingscampagne in 2012 bekritiseerde hij zijn Democratische tegenstander Tammy Duckworth, een oorlogsveteraan die haar beide benen verloor tijdens de oorlog in Irak. Hij vond haar geen true hero. Echte helden zouden zich niet laten voorstaan op wat ze hebben gedaan, aldus Walsh. Opmerkingen die hem op veel kritiek kwamen te staan.

Ook staat hij bekend om zijn in your face-stijl. Zo noemde hij Obama een enemy of the state en a muslim.

Deze dagen is hij bezig met een strijd tegen de RNC, de Republikeinse Partij, die volgens hem ‘de democratie aanvalt’. In 20 staten is besloten geen Republikeinse primaries te houden. Volgens Walsh is het ondenkbaar dat kiezers niet kunnen stemmen nu de president in het ene na het andere schandaal is verwikkeld. Wordt vervolgd.

Mark Sanford

Mark Sanford op Facebook

Dan Mark Sanford. Ook oud-lid van het Huis van Afgevaardigden namens South Carolina en oud-gouverneur van deze staat. Hij wordt gezien als een ‘financiële havik’ en degene die het meeste oog heeft voor het bedrijfsleven. Hij vraagt aandacht voor de toename van de schuld, de tekorten en de overheidsuitgaven. Volgens Sanford stevent Amerika af op de grootste financiële storm sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Hij haalde in 2009 het nationale nieuws toen hij een paar dagen van de radar was. Hij zou de Appalachian Trail lopen, een lange afstandsroute die van Maine naar Georgia loopt, naar eigen zeggen. Maar hij bleek ondertussen bij zijn minnares in Argentinië te zitten. Een daad die hem zijn huwelijk kostte, maar uiteindelijk niet verhinderde om alsnog gouverneur te worden en nu dus een van de drie tegenkandidaten van Donald Trump.

Bill Weld

Image may contain: 1 person, closeup
Bill Weld op Facebook

Dan de laatste: Bill Weld. Oud-gouverneur van Massachusetts. Een sociaal-liberale Republikein uit New England. Bij de vorige verkiezingen was hij de vicepresidentskandidaat voor de Libertarische Partij. Zijn agenda laat zich samenvatten in de woorden ‘voor een overheid die uit onze portemonnee blijft en uit onze slaapkamer’.

Hij is voor abortus en huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht, legaliseren van marihuana en voor het weer aansluiten bij het klimaatverdrag van Parijs. Voor wat betreft fiscaal beleid: minder belasting en minder overheidsuitgaven. Hij wordt gezien als degene die de meeste kiezers kan trekken uit de groep van sceptische Republikeinen die voornamelijk in de steden en voorsteden wonen.

Trump van de troon stoten

Alle drie de kandidaten hebben gemeen dat ze zich naast kritiek op het beleid van Trump opstellen tegen de stijl van deze president die volgens hen zorgt voor verdeeldheid en politieke patstelling. Sanford heeft openlijk kritiek op de twitterende president, die hij verwijt dat grote problemen die Amerika heeft niet worden opgelost door tweets.

Alle drie de kandidaten hebben gemeen dat ze zich naast kritiek op het beleid van Trump opstellen tegen de stijl van deze president die volgens hen zorgt voor verdeeldheid en politieke patstelling.

Daarmee is meteen ook hun motivatie duidelijk gemaakt. Zij willen een discussie opstarten over de richting van de Republikeinse partij, die in hun ogen te veel achter de president aanloopt. Met deze boodschap zullen ze ongetwijfeld weifelende kiezers aanspreken, maar volstrekt onvoldoende om Trump van de troon te stoten.

Zolang echter de Democratische presidentskandidaten elkaar vliegen afvangen met wat wel en niet gezegd is over een vrouwelijke president en de Democraten geen overtuigend breedgedragen alternatief kunnen bieden voor de huidige president, lacht Donald Trump in zijn vuistje. Die twittert zich gewoon weer op 20 januari 2021 het Witte Huis in, voor een nieuwe periode van vier jaar als president van Amerika.

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post De dood van Soleimani: is Donald Trump ‘Wagging the dog’?
Next post Nederlanders begrijpen Amerikanen niet, totdat ze het doorhebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: