De voorverkiezingen zijn in volle gang en ik moet eerlijk bekennen dat ik in het Amerikaanse mediageweld waar alles breaking news lijkt te zijn lang niet alles meer volg. Aan het einde van de dag kijk ik even op internet om te zien wie er koplopers zijn in de verkiezingsstrijd, wie er heeft verloren en welke kandidaten er nog over zijn. 

Net als veel Amerikanen kan ik het niet helpen me elke dag af te vragen wie van de Democratische kandidaten opgewassen zal zijn tegen de populistische retoriek en het twitter-geweld van Donald Trump. Het beeld uit 2016 van Hillary op het podium in haar witte pak met daarachter die grote gestalte, dreigend dichtbij, doemt daarbij voortdurend op in mijn gedachten.

De beer is los

Nadat Trump was vrijgesproken van high crimes and misdemeanors lijkt het erop dat niets hem meer in de weg te staat om zijn zin te krijgen. Al snel ontsloeg hij immers de zwaar gedecoreerde luitenant-kolonel Vindman (inclusief zijn tweelingbroer) en Ambassador Sondland, twee belangrijke getuigen in het impeachment-proces, uit het Witte Huis.

Ook twitterde hij dat de strafeis tegen zijn vriend Roger Stone een farce was, waarop minister Barr van Justitie die eis introk. De vier openbare aanklagers die de strafeis hadden geformuleerd legden vervolgens hun functie neer. De actie is een regelrechte aanval op de trias Politica en daarmee ook de democratie, vinden velen.

Bij Democraten groeit de zorg om de groeiende machtspositie van Trump. Steeds meer komt in de peilingen tijdens de voorverkiezingen naar voren dat de Democratische stemmer niet zo zeer voor de inhoud van de kiesprogramma’s van de diverse kandidaten meer stemt, maar eerder voor de kandidaat die in november kan winnen van Trump. En steeds groter is de twijfel of dat Bernie, Pete, Joe, Elisabeth of Amy zal zijn…

De Twitter-oorlog is begonnen

Maar nu er een kleine Twitter-oorlog tussen Trump en collega-miljardair Bloomberg is uitgebroken, heb ik hoop. Er is eindelijk iemand die als een luis in de oranje pels van de president kruipt en hem aardig wat jeuk bezorgt. Uit het relatieve niets is Bloomberg sinds vorige week in de peilingen ineens gestegen naar de vierde plaats. En Trump wordt zenuwachtig.

Op Twitter probeert Trump hem voortdurend onderuit te halen door grappen te maken over zijn lengte: 

Mini Mike is now negotiating both to get on the Democrat Primary debate stage, and to have the right to stand on boxes, or a lift, during the debates. This is sometimes done, but really not fair!

en

Mini Mike is a 5’4” mass of dead energy who does not want to be on the debate stage with these professional politicians. No boxes please. He hates Crazy Bernie and will, with enough money, possibly stop him. Bernie’s people will go nuts!

Maar Bloomberg is even venijnig en twittert via zijn campagne manager terug dat Trump een pathologische leugenaar is.

He is a pathological liar who lies about everything: his fake hair, his obesity, and his spray-on tan.

En de laatste.

We know many of the same people in NY. Behind your back they laugh at you & call you a carnival barking clown. They know you inherited a fortune & squandered it with stupid deals and incompetence. I have the record & the resources to defeat you. And I will.

Twee miljardairs uit New York

Is Michael Bloomberg de kandidaat in het Democratische verkiezingsveld die Trump kan doen wankelen? Bloomberg, door Trump met zijn 174 centimeter kleinerend Mini Mike genoemd, maakt de president zenuwachtiger dan hij wellicht zou willen toegeven. Net als Trump is Bloomberg een New Yorker en een – in tegenstelling tot Trump – ‘echte’ selfmade miljardair. Trump ziet geld als macht en Mikes macht reikt ver. Zijn zakken zijn namelijk diep, dieper dan die van Trump.

Mini Mike staat met zijn vermogen van rond de 61 miljard nummer 12 op de ranglijst van de allerrijkste personen in de wereld en heeft in zijn leven veel bereikt waar The Donald nog een puntje aan kan zuigen. Komend uit de middenklasse, is hij de vleesgeworden American Dream. Als oprichter en CEO van een (inter)nationaal imperium is hij wereldwijd een gerespecteerd zakenman.

Bloomberg werd herhaaldelijk herkozen als burgemeester van een van de grootste steden van de wereld en torent zakelijk gezien wolkenkrabbers hoog boven Trump uit. Bovendien wordt zijn leiderschapsstijl beschreven als uplifting en ‘verbindend’ in tegenstelling tot die van Trump, die toch meer van de verdeel- en heers-praktijk is. 

Trump wordt zenuwachtig

Inmiddels heeft Bloomberg Trump al een aantal keren flink dwarsgezeten door bijvoorbeeld een Google search ad te kopen met het zinnetje Trump’s Broken Promises. Enough Is Enough dat voortdurend in beeld kwam als het woord impeachment werd gegoogeld. En toen bekend werd dat Bloomberg een Super Bowl ad voor 10 miljoen had ingekocht, had Trump er ook eentje binnen een uur. De money game draait in ieder geval op volle toeren tussen de twee New Yorkse giganten en de messen worden geslepen. Er gaat inmiddels geen dag meer voorbij of Trump twittert over zijn rivaal.

Mini Mike heeft volgens steeds meer kiezers zowel de persoonlijkheid, het vermogen als de (straat)vechtersmentaliteit om Trump aan te kunnen. Bovendien gaat het argument van Trump-aanhangers dat er nu eindelijk een president is die het land als een succesvol zakenman bestuurt, ook nat: er staat namelijk een nog veel succesvollere zakenman opgelijnd. En dat maakt Trump zenuwachtig.

Bloombergs leger breidt zich uit

Maar Bloomberg zou nooit zo succesvol zijn geworden als hij niet ook een slimme strateeg zou zijn. Sinds december bouwt hij dan ook aan een leger op de grond dat zo langzamerhand in zo’n beetje alle belangrijke staten in de VS is neergestreken. Hij heeft 2800 staffers (waarvan er 800 in Californië, 125 in Florida en 135 in North Carolina kwartier hebben gemaakt) die in 150 kantoren verspreid over het land voor hem werken.

In alle 14 Super Tuesday-staten houdt Bloomberg nu kantoor tot en met election day in november. Al zijn medewerkers verdienen beter dan bij andere politieke of overheidsorganisaties en zijn bovendien medisch verzekerd.

Bloomberg heeft inmiddels meer dan 260 miljoen dollar in zijn campagne gepompt. Zijn medianetwerk reikt natuurlijk tot in de haarvaten van de maatschappij en werkt met de modernste technieken om een zo breed mogelijk electoraat te bereiken. Zo werkt Bloomberg inmiddels met Meme2020, een nieuw bedrijf van de meest invloedrijke influentials op het internet.

Influencers met miljoenen volgers posten ads in de vorm van direct messages van Bloomberg. En inmiddels heeft Bloombergs campagne met 1 miljoen per dag ruimschoots die van Trump op Facebook overtroffen. Jongeren, Hispanics, gematigde democraten, ouderen, undecided voters, vrouwen, zwarten, twijfelende Republikeinen, voor iedere groep heeft hij een mediastrategie klaar.

Qua inhoud is de man ook uit heel ander hout gesneden. Hij voerde eerder al een ware kruistocht tegen kolencentrales en heeft zich nu tegen vervuilend aardgas gekeerd. De wapenlobby NRA ziet hem zeker niet zitten, aangezien hij het wapengebruik in de VS danig wil indammen. Als burgemeester van New York voerde hij campagnes tegen roken, ongezonde transvetten en suiker. Mind you, Trump zweert bij fast food en ketens als McDonalds en Kentucky Fried Chicken.

Onder Bloomberg daalde de criminaliteit in New York stevig en kwam er ook eindelijk een sluitende begroting voor de stad. Wapenfeiten die de meer conservatieve kiezers aanspreken.

Stop and Frisk

Bloomberg benadrukt in zijn campagne dat hij niet tegen Joe Biden, Bernie Sanders of Elizabeth Warren strijdt, maar tegen Donald Trump. Toch komt het tegengeluid daar natuurlijk ook vandaan. Uit het kamp van Sanders klinkt geroep dat zo’n puissant rijke kandidaat die zijn eigen campagne financiert juist de corruptie van het Amerikaanse systeem voedt.  En ook Warren vindt de miljardairs-kwestie een probleem in Amerika: ‘Are we going to be in America where you’ve got to be a billionaire or suck up to billionaires in order to become the party’s nominee?’

Bovendien dook er afgelopen week een geluidsfragment op waarin Mike zich uitlaat over Stop and Frisk, de politie-aanpak tegen de misdaad in New York die voor zwarte en Hispanic New Yorkers zeer nadelig en schadelijk uitpakte. Hierin laat Bloomberg zich volgens velen racistisch uit over minderheden in achterstandswijken als de Bronx en sommige delen van Brooklyn.

Toen het fragment werd gepubliceerd door een radiohost en fervente aanhanger van Bernie Sanders, was Trump er als de kippen bij om het te retweeten met de hashtag #Bloombergisaracist. Trump was overigens wel even vergeten dat hij zelf in 2018 Stop and frisk met hand en tand verdedigde en zelfs aanmoedigde in een grote stad als Chicago.

Bloomberg’s campagne antwoordde samen met twintig zwarte religieuze leiders vrijwel direct: ‘To be clear: none of us believe that Mike Bloomberg is a racist. Actions speak louder than words, and Mike has a long record of fighting for equality, civil rights, and criminal justice reform.

Super Tuesday komt er aan

Mike heeft in ieder geval zijn zinnen gezet op Super Tuesday. 3 Maart dus! Zonder ouderwetse aanloop van de eerste primaries en caucuses; die heeft hij links laten liggen. Op Super Tuesday gaat het grootste aantal staten naar de stembus en kunnen er meer afgevaardigden worden gewonnen voor het verkiezingscongres door presidentskandidaten dan op welke andere verkiezingsdag dan ook, namelijk 34 procent.

De 14 staten waar het die bewuste dinsdag om draait zijn Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont en Virginia. En dus focust Mini Mike zich nu op deze staten en beheerst hij daar alle tv- en sociale media kanalen. Misschien dat Donald hem beter Mighty Mike kan gaan noemen.

Van mij mag hij in alle veertien staten op dat zeepkistje gaan staan, al heeft hij dat volgens mij helemaal niet nodig.

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
Previous post Een beetje respect graag, leugenaar!
Next post Alles is politiek maar politiek is ook niet alles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: