‘Weet jij wie Famke Louise, Tim Douwsma en Thomas Berge zijn?’, vraagt mijn man. Hij heeft blijkbaar net gelezen dat deze hem onbekende influencers zich onder het motto ‘Ik Doe Niet Meer Mee’ verzetten tegen de Nederlandse corona-maatregelen. Verschillende columnisten maakten zich boos over dit volgens minister De Jonge onverantwoordelijke initiatief.

Angela de Jong, tv-recensent van het AD, vond dat de egoïstische C-sterren maar beter opgesloten konden worden. NRC-journalist Marcel van Roosmalen schreef dat je het domme mensen helaas niet kunt verbieden om domme dingen tegen andere domme mensen te zeggen. Want dan blijf je verbieden.

Onder druk van de publieke opinie zijn de meeste van deze min of meer Bekende Nederlanders weer ras op hun schreden teruggekeerd. Op de sociale media werd de bovenstaande #ikdoenietmeermee-video weer verwijderd en Famke Louise liet na een wat ongelukkig optreden bij Eva Jinek weten dat ze spijt had van haar ‘ongefundeerde uitspraken’.

Overdreven corona-maatregelen

Waaiden dit soort zaken ook maar zo snel over in de Verenigde Staten. Het verzet onder bepaalde groepen tegen de ‘overdreven’ corona-maatregelen is hier namelijk ook een issue, maar dan op veel grotere schaal, waarbij de meningen ook nog eens politiek zijn gemotiveerd.

Zo staan de meeste Republikeinen een stuk sceptischer tegenover de mondkapjesplicht dan veel Democraten. Dat zie je onder meer bij Trump rallies waar de aanhang van de president probleemloos zonder mondmasker in groten getale bijeen komt. Hier in Washington DC, waar in 2016 maar vier procent voor Trump als president gestemd heeft, houdt iedereen zich juist braaf aan de regels.

Een Famke Louisetje doen

Ook van mij wordt verwacht dat ik een mondkapje draag zodra ik een stap buiten de deur zet. Als je dat niet doet, dan krijg je het te horen.

Thank you sir, for wearing a mask

Dit compliment mocht mijn man laatst in zijn zak steken, maar eigenlijk was het een sneer naar mij. We wandelden buiten, er was niemand dicht bij ons in de buurt en dus stond ik mijzelf toe heel even wat frisse lucht in te ademen, zonder mondkapje. Die paar seconden dat ik een ‘Famke Louisetje’ deed, werden me niet in dank afgenomen.

In de VS ben je in allerlei kwesties voor of tegen. Je doet mee, of je doet niet mee, de gulden middenweg bestaat bijna niet. Het lijkt wel alsof er twee parallelle werelden bestaan die diametraal tegenover elkaar staan, met een dikke, vette, gapende kloof ertussen. Of het nu gaat om de discussie over mondkapjes of thema’s als abortus, wapenbezit, immigratie, belasting, gezondheidszorg of sociale voorzieningen. De posities liggen ver uit elkaar en naarmate de verkiezingen dichterbij komen worden ze steeds moeilijker te overbruggen.

Het sociale dilemma

Een verklaring voor die steeds verder uiteenlopende wereldbeelden biedt de nieuwste Netflix-sensatie The Social Dilemma (aanrader). De documentaire laat zien wat de consequenties zijn van ons tweet-, like– en share-gedrag. Bedrijven als Google en Facebook analyseren nauwkeurig de data die we met z’n allen gratis en vrijwillig aanleveren en op basis van die informatie manipuleren ze haarfijn ons gedrag. Want, zo stellen de documentairemakers:

If you don’t pay for the product, you are the product

Onze click-voorkeuren leiden ons vervolgens via algoritmes als vanzelf een tunnel in waar we vooral gelijkgestemden treffen. Kritische geluiden van de tegenpartij bereiken de tunnel niet en zo blijft iedereen zich comfortabel in zijn eigen bubbel omwentelen. En van deze ontwikkeling weet een tweet-grage populist als Donald Trump handig gebruik te maken.

Haatgevoelens

De president doet zoveel uitspraken waar je je over kunt verbazen of boos over kunt maken, dat het niet meer bij te houden is. Hem ter verantwoording roepen is onbegonnen werk. Dan blijf je bezig. Maar de quote van Trump waarin hij presidentskandidaat Joe Biden wegzet als anti-Amerikaans, vond ik tekenend voor de stemming in het land.

Biden is going to do things that nobody ever, would ever think even possible because he’s following the radical left agenda. Take away your guns, destroy your Second Amendment. No religion, no anything. Hurt the Bible. Hurt God. He’s against God. He’s against guns. He’s against energy.

‘Het is een opvatting die niet alleen gemeenhoed is onder rechts-radicalen, maar ook steeds meer postvat onder gematigde Republikeinen’, schrijft een Amerikaanse vriend op Facebook. Hij maakt zich grote zorgen over de demonisering door Republikeinen van hun politieke rivalen.

The bit that worries me the most is not the anger nor the hatred, but rather the themes of demonization and ‘de-Americanization’ that are becoming more and more prevalent. I am beginning to worry that we may be approaching not a Germany 1933 moment, but rather a Rwanda 1994 moment.

Stammenstrijd

De vergelijking met de machtsovername van Hitler in Duitsland of de burgeroorlog in Rwanda is misschien vergezocht. Feit is dat er in Amerika een stammenstrijd gaande is, waarbij de zittende president nu al de legitimiteit van de verkiezingsuitslag in twijfel trekt en zijn aanhangers zich in verontrustende mate bewapenen. Deze stammenstrijd wordt mede aangewakkerd door de sociale media en woekert als een veenbrand voort.

De presidentsverkiezingen gaan hier weinig aan veranderen. Ook als Trump de verkiezingen verliest, zal zijn invloed nog lang voelbaar zijn. Met zijn ruim 86 miljoen volgers kan @realDonaldTrump de grootste influencer van allemaal worden genoemd. Anders dan in het geval van Famke Louise hoef je van hem geen excuses te verwachten, hoe ongefundeerd zijn uitspraken ook zijn. Geen Amerikaanse Eva Jinek die daar ook maar iets aan kan doen.

Sandy Verhoeve

Sandy Verhoeve

Na veertien jaar bij de NOS gewerkt te hebben als eindredacteur internet en tv-redacteur op de buitenlandredactie, werd het tijd om zelf naar het buitenland te vertrekken. Sandy Verhoeve woonde vier jaar in Wenen, Oostenrijk en sinds september 2018 woont ze in Washington DC. Daar werkt ze als freelance multimedia-journalist voor verschillende opdrachtgevers.
Previous post #NYCisnotdead of toch wel?
Next post Hoe het werkelijk met Trump gaat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: