Demonstranten hebben begin deze week geprobeerd een standbeeld voor het Witte Huis van z’n sokkel te halen. De politie wist de actie met groot machtsvertoon te voorkomen. Net als in Nederland is in de VS de discussie hoog opgelaaid over de vraag of ‘helden’ uit het verleden moeten worden verbannen, als ze naar de huidige maatstaven niet aan die titel voldoen. Mirjam Sterk en Sandy Verhoeve namen de temperatuur op bij het Black Lives Matter Plaza in Washington DC en maakten onderstaand videoverslag:

Hey, hey, ho, ho, Andrew Jackson’s got to go!

Het standbeeld van Andrew Jackson dat staat voor het Witte Huis is omstreden omdat het een eerbetoon is aan een oud-president die er zo’n 500 slaven op nahield, die hij bovendien bruut behandelde. Wie niet aan zijn bevelen gehoorzaamde kon rekenen op 50 zweepslagen.

Jackson was bovendien verantwoordelijk voor de Indian Removal Act, een wet uit 1830 die voorzag in de gedwongen verplaatsing van verschillende Indianenstammen, waarbij duizenden doden vielen en het oorspronkelijke grondgebied van deze Native Americans verloren ging.

Afgezet tegen de grimmige geschiedenis klonk de leus van de demonstranten die het standbeeld te lijf gingen bijna vrolijk.

Hey, hey, ho, ho, Andrew Jackson’s got to go!

President Trump, die naar verluidt een bewonderaar is van de zevende president van de VS, reageerde furieus op Twitter.

I have authorized the Federal Government to arrest anyone who vandalizes or destroys any monument, statue or other such Federal property in the U.S. with up to 10 years in prison, per the Veteran’s Memorial Preservation Act, or such other laws that may be pertinent…..

…..This action is taken effective immediately, but may also be used retroactively for destruction or vandalism already caused. There will be no exceptions!

Harriet Tubman en het dollarbiljet

Tijdens het filmen ontmoeten we een vrouw die al sinds jaar en dag demonstreert voor het Witte Huis. Ze vertelt ons dat ze in ieder geval tot de verkiezingen zal blijven strijden voor de Black Lives Matter-beweging, om er persoonlijk voor te zorgen dat zwarte jongeren in november naar de stembus gaan.

Ze heeft een groot bord in haar hand met een foto van Harriet Tubman, een uit slavernij ontsnapte vrouw. Tubman, over wie onlangs de film Harriet is gemaakt, zou volgens een plan van de regering-Obama op de voorkant van het 20 dollarbiljet komen, in de plaats van de door velen gehate Andrew Jackson. Dat feest ging helaas niet door, vertelt de vrouw verbitterd terwijl ze naar het standbeeld van Andrew Jackson wijst:

When the Trump administration came in, they decided not to put her on the 20 dollar bill and leave this genocidal maniac on it.

Alsof het zo is afgesproken komt er precies op dat moment een groep demonstranten bij ons staan. Ze memoreren de dood van Tamir Rice, de 12-jarige jongen die in 2015 is doodgeschoten omdat hij met een nepwapen speelde. Het is een eerbetoon aan alle zwarte kinderen die door racistisch geweld om het leven zijn gekomen.

Een vrouw schreeuwt op emotionele toon met een rauwe stem door een megafoon. De groep is haar echo:

We must love each other and support each other
It is our duty to fight for our freedom
We have nothing to loose but our chains

Sandy Verhoeve

Sandy Verhoeve

Na veertien jaar bij de NOS gewerkt te hebben als eindredacteur internet en tv-redacteur op de buitenlandredactie, werd het tijd om zelf naar het buitenland te vertrekken. Sandy Verhoeve woonde vier jaar in Wenen, Oostenrijk en sinds september 2018 woont ze in Washington DC. Daar werkt ze als freelance multimedia-journalist voor verschillende opdrachtgevers.
Previous post TikTok en Generation Z, een gevaarlijke combinatie voor Donald Trump
Next post Hoe de geschiedenis werd uitgewist in Historic White’s Ferry

4 thoughts on “Standbeeld-haters bij het Witte Huis gaan door tot het bittere eind

 1. Beste Mirjam en Sandy,
  Prachtige reportage!
  Ik hou het dit keer kort. De andere twee versies als reactie op jullie verhaal, zijn beiden verloren gegaan… gemaakt op smartphone en niet naar de volgende optie kunnen…;-)
  Enfin…
  Point of no return. Black Lives Matter Plaza. “The wall of fame”. Triest.
  De verontwaardiging, het verzet, be aware, is wereldwijd zo groot dat er de komende maanden/jaren erg veel gaat veranderen. Dit moment – de reacties op de tragische dood van George Floyd en de Black Lives Matter beweging – zal de geschiedenis zal ingaan als de kanteling voor de Human Rights Movement.
  En jullie zijn daar getuigen van. en wij door mensen als jullie. De gewone verhalen van de mensen zijn zo aansprekend en ontroerend. Chapeau!
  Tinus Brabers
  And all who vote for Trump in November… Shame on you!!!

  1. Beste Tinus, dank voor het compliment, dat motiveert ons om door te gaan met ons werk. Genoeg om te schrijven en filmen!

   1. Ik heb het al gezien!
    Ik ben erg blij jullie site te hebben gevonden! Het geeft zoveel nuance meer aan “het grote nieuws” en het plaatsen in de context zoals jullie zo mooi doen, is zeer verreikend voor het vormen van een goed en compleet beeld.

 2. Beste Sandy,
  Ik heb inmiddels veel meer gezien en gelezen wat jullie maken!
  Ik ben erg blij jullie site te hebben gevonden! Het geeft zoveel nuance meer aan “het grote nieuws”. En het plaatsen in de context van de gewone Amerikanen, zoals jullie zo mooi doen, verrijkt en het vormt een goed en compleet beeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: