Door Lisette van der Ster

Als president Donald Trump je publiekelijk aan de schandpaal nagelt, doe je tegenwoordig iets goed in de Verenigde Staten. Rechter Ruth Bader Ginsburg werd door hem ‘een schande voor het Hooggerechtshof’ genoemd, omdat de 87-jarige ‘RBG’ politiek gezien in alles zijn tegenpool is en niet schroomt dat kenbaar te maken. 

Volgens de (klein)kinderen van RBG ‘is ze misschien wel de slechtste kok ooit, maar heeft ze gelukkig andere kwaliteiten waardoor ze uitblinkt’. De rechter werd in 1993 door toenmalig president Bill Clinton genomineerd voor het Hooggerechtshof en is op late leeftijd uitgegroeid tot een icoon met de status van een rockstar.

Dat heeft met name te maken met haar tomeloze inzet voor vrouwenrechten, waarmee ze zichzelf op de kaart heeft gezet in de Verenigde Staten. Ook ik ben groot fan van RBG, sinds ik haar heb ‘ontdekt’. Maar wat maakt deze vrouw nou zo bijzonder? 

Ruth & Marty 

RBG is een kleine, fragiele vrouw, die niet zo nodig in de spotlights hoeft te staan. Ze is introvert en haar werk is haar grootste passie. Thuis aan haar bureau, met stapels dossiers om zich heen, voelt ze zich het prettigst. Haar, in 2010 overleden, echtgenoot Martin ‘Marty’ Ginsburg was precies het tegenovergestelde. Extravert, makkelijk in het houden van sociale praatjes en een kei in netwerken. De reden waarom Ruth en Marty zo’n goed en solide huwelijk hadden was waarschijnlijk juist vanwege die tegenstelling in hun karakters. Yin en Yang, volledig in balans met elkaar. 

Het was Marty die voor zijn grote liefde Ruth ging lobbyen bij president Clinton om zijn vrouw toe te laten treden tot het Hooggerechtshof. Hij was een pionier wat betreft emancipatie en zag Ruth’s enorme potentie. En Marty was zo zeker van zichzelf dat hij het prima vond om haar op de voorgrond te zetten, omdat ze die plek in zijn ogen verdiende.

Zijn telefoonboekje was goud waard: daarin stonden namen en nummers van politieke kopstukken, juridische toppers en zelfs een rits aan Hollywood-types. En dus ‘pleegde hij hier en daar wat telefoontjes’, liet Clinton lachend weten in de documentaire RBG, toen hij tekst en uitleg gaf over haar aanstelling als Amerika’s 107e rechter bij het Hooggrechtshof.  

Supreme Court 

Het Hooggerechtshof in de VS, ook wel de Supreme Court, bestaat uit acht rechters en een opperrechter. Deze baan heb je in principe voor het leven: je stopt ermee omdat je er niet meer toe in staat bent of omdat je overlijdt. Elke rechter wordt genomineerd door de dan zittende president, die vrijwel altijd kiest voor iemand met dezelfde politieke kleur: Democratisch of Republikeins. Momenteel is de verhouding 5-4 in het voordeel van de Republikeinen. 

The Roberts Court, November 30, 2018. Seated, from left to right: Justices Stephen G. Breyer and Clarence Thomas, Chief Justice John G. Roberts, Jr., and Justices Ruth Bader Ginsburg and Samuel A. Alito. Standing, from left to right: Justices Neil M. Gorsuch, Sonia Sotomayor, Elena Kagan, and Brett M. Kavanaugh. Photograph by Fred Schilling, Supreme Court Curator’s Office.

Donald Trump is absoluut geen fan van RBG, nadat ze hem openlijk had bekritiseerd toen hij in 2016 nog presidentskandidaat was. Volgens haar zou hij ‘niet geschikt zijn als president’. Een uitspraak die een, in principe onafhankelijke, rechter niet behoort te doen. RBG bood hiervoor later haar excuses aan, maar tussen haar en Trump is het nooit meer echt goed gekomen. 

We need you! 

RBG heeft de afgelopen jaren meerdere malen te kampen gehad met ernstige gezondheidsproblemen: ze overwon verschillende soorten kanker en onderging deze zomer opnieuw een chemotherapie.

Hoewel haar familie het liefst zou zien dat ze stopt met haar werk, (mind you, de vrouw is 87!) is ze vastbesloten om door te gaan tot tenminste de verkiezingen op 3 november aanstaande. Want als haar plek ‘vrij’ zou komen, nomineert Trump opnieuw een zeer rechtse Republikeinse kandidaat, waardoor de verhouding tot 6-3 in het voordeel van de ‘Reps’ zou uitvallen. En dat is wel het laatste dat ze wil. 

RBG-fans hopen dan ook vurig dat de rechter zich opnieuw door de medische mallemolen heenslaat. In verschillende wijken van Washington DC hebben mensen borden in hun tuin geplaatst met de tekst:

 Ruth, we NEED you! You can’t leave us now

Ook zijn er COVID-19-gerelateerde borden gemaakt waarop staat:

RBG werkt nog geen 5 kilometer verderop van hier. Als je geen mondkapje wilt dragen om jezelf te beschermen, doe het dan om haar gezond te houden.

Rockstar

Deze rockstar-achtige adoratie is vooral op gang gekomen nadat twee jonge rechtenstudentes in 2015 het boek The Notorious RBG hadden geschreven en een gelijknamig Instagram-account hadden aangemaakt. De naam Notorious RBG verwijst naar de, in 1997 vermoorde, rapper Notorious B.I.G., oftewel ‘Biggie’ Smalls. Volgens Ruth hebben de twee meer overeenkomsten dan wordt gedacht.

We zijn beide geboren en getogen in Brooklyn en dat schept een band

Aldus RBG tijdens een bijeenkomst met studenten, die hierop in lachen uitbarstten. 

Inmiddels zijn er allerlei RBG-artikelen online te bestellen: van koffiebekers tot t-shirts en van mondkapjes tot stickers. De rechter zelf moet een beetje grinniken om haar nieuwbakkken status als ‘ster’:

Ik had nooit gedacht dat mensen ineens met me op de foto willen of om een handtekening vragen. Maar ik vind het wel grappig en vooral leuk dat ik jonge mensen inspireer.

Verkiezingen

Met de Amerikaanse verkiezingen op komst, die naar het lijkt vreemder dan ooit zullen gaan verlopen vanwege het coronavirus, hoop ik vurig dat RBG het nog even uitzingt. Mocht Joe Biden tot president verkozen worden, dan kan ze met een gerust hart van haar pensioen gaan genieten en kan hij een nieuwe Democratische rechter nomineren.

Maar heel eerlijk gezegd ben ik er nog allerminst zeker van dat Biden Trump gaat verslaan. Dus tot die tijd draag ik mijn steentje bij en heb ik zojuist een aantal RBG-mondkapjes besteld. Alles om deze kleine, grote heldin veilig en gezond te houden. 

In 2017 verhuisde Lisette van der Ster voor de liefde van Amsterdam naar San Francisco. Een ruim jaar later verkaste ze met man en hond naar Washington DC, waar ze werkt als freelance entertainment-redacteur voor het ANP en als Amerika-correspondent voor Talpa TV. Daarnaast schrijft ze voor haar eigen blog LisetteForPresident.com

Gastschrijver

Gastschrijver

Af en toe nodigt de redactie van Het Andere Amerika een interessante gastredacteur uit, die zijn of haar licht laat schijnen over de huidige stand van zaken in de VS. Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen dat je graag op ons platform zou publiceren? Neem contact met ons op!
Previous post Hoe vrouwen de politiek weer een menselijk gezicht geven
Next post Il principe by Donald Trump: Verdeel en heers!

One thought on “Ruth Bader Ginsburg: klein van stuk, groots qua daden

  1. Ik zou respect voelen als ze was teruggetreden op het moment dat Prez Obama werd herkozen. Dan was een 4-4-1 Supreme Court voor meerdere jaren verzekerd geweest.
    RBG is overleden en een conservatieve vrouwelijke rechter (geb. 1972) is genomineerd om haar plaats in te nemen.
    Wat als Prez Trump word herkozen ?
    Justice Breyer is inmiddels 82 jaar oud.

    Overigens, mijn “legal eagle” is Rose Bird.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: