De eerste klas komt het veld op rennen. Voorop kinderen met glunderende gezichten en een groot spandoek met hun slogan erop. Ze rennen door een opgeblazen tunnel terwijl de speaker hen aankondigt.

Het groene veld waar doorgaans baseball-wedstrijdjes worden gespeeld of de honden – heel vroeg – worden uitgelaten, is veranderd in een soort geïmproviseerde atletiekbaan. Met rode pionnen, kraampjes met grote watertanks en bekertjes. En veel juichende moeders…

Mijn zoon verzamelt zich met zijn vriendjes rond het podium. Want hier kan bijna geen activiteit plaatsvinden zonder het volkslied.

Een meisje, van wie de moeder in het leger zit, klimt het podium op met de Amerikaanse vlag en iedereen zingt vervolgens uit volle borst mee. Ook mijn kinderen inmiddels. Sybrand Buma zou het geweldig vinden.

Vrijgevigheid

Een half uur later en veel rondjes hardlopen verder hebben de kinderen een bedrag van maar liefst zo’n 30.000 dollar opgehaald. Amerikanen weten wat vrijgevigheid is. De kinderen werden al de hele week gestimuleerd om zo veel mogelijk geld binnen te halen met inzet op het aantal rondjes dat ze zouden rennen.

Dat gebeurde door allerlei individuele en klassikale prijzen te zetten op de grootste opbrengst van de dag, lekker competitief. Dansen in de lunchruimte met de directeur bijvoorbeeld. Het geld is bestemd voor nieuwe laptops en een klein deel gaat naar een school die het geld misschien wel harder nodig heeft.

Dit is slechts een van de acties waar de ouderraad van de school, de PTA, ons mee bestookt. Afgelopen zaterdag konden we gaan eten in het Pancake House, waar ze inderdaad Amerikaanse pannenkoeken serveren. Een percentage van de opbrengst geeft het restaurant dan terug aan de school.

De Veiling

De grootste jaarlijkse actie is de Auction, de Veiling. Daarvoor worden ouders geacht een (duur) ticket te kopen om aan een tafel te mogen zitten. Tijdens de bijeenkomst kunnen ze dan bieden op een lunch met het schoolhoofd of een lokale ondernemer. Je moet er maar zin in hebben. Ook dit geld is weer bedoeld voor de school. Maar het loont blijkbaar.

Onlangs was ik bij een bijeenkomst van de ouderraad. Het grootste deel van de agenda ging op aan geldwervingsacties. Ik krijg daar toch een beetje een knoop van in mijn maag. Zijn er geen belangrijker thema’s? Maar misschien is het ook wel een teken dat het met de rest van het schoolbeleid wel snor zit. Ik hoop het maar…

Deze column is eerder verschenen in CDActueel
Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Make Europe great again
Next post Unplanned, de anti-abortusfilm die je naar de keel grijpt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: