In een paar maanden tijd lijkt het alsof de rollen zijn omgedraaid. In maart keek ik nog jaloers naar Nederland toen ik zag met welke rust de premier het land door de crisis leidde. Met al het gedoe in het Witte Huis leek het nuchtere en goedgeorganiseerde Nederland de pandemie op een verstandige manier aan te pakken. Zelfs deze zomer nog, toen we hoorden dat de kinderen in Nederland wel naar school gingen, hebben we overwogen of we niet beter terug konden gaan. Nu kijk ik met afschuw naar de snel oplopende cijfers van mensen die besmet zijn met corona in mijn thuisland. Wat is er misgegaan?!

Ik wil Amerika zeker niet ophemelen. Daar is ook geen reden voor als je kijkt naar de cijfers in de VS. In veel staten en met name in the Mid-West stijgt het aantal Covid-gevallen. Maar in mijn directe omgeving is het aantal besmettingen al langere tijd stabiel en relatief laag. In Washington DC gaan de eerste kinderen al weer naar school en ook in mijn county zijn de gesprekken daarover begonnen.

Mondkapjes

Wat is het verschil met Nederland? De visie op mondkapjes.

Al vanaf maart zijn facemasks en social distancing hier de sociale norm in winkels, op terrassen en op straat. Die norm wordt soms tot in het absurde doorgevoerd. Zo wandelde ik vorige week door het bos. Op het smalle pad kwam een gezin me tegemoet van wie de vader, zoon en moeder een mondkapje droegen. Zelf ging ik beleefd met mijn rug naar het pad staan, zodat de kans op besmetting minimaal zou zijn. Op het moment dat de moeder langs me heen liep stak ze een paraplu op die ze niet boven, maar naast zich hield terwijl ze mij passeerde. Een andere mevrouw vroeg of ik me wilde omdraaien toen ik op zeker zes meter afstand stond. Je kunt het ook overdrijven…

In mijn omgeving ken ik nog steeds niemand die besmet is (geweest) met Covid. Wel heel veel mensen die een test hebben gedaan (inclusief ik zelf) met – soms na dágen wachten – een negatief resultaat. Ik merk dat door het bewust dragen van dat mondkapje mensen ook goed afstand houden. Hoewel er soms nog best wel discussie is of het dragen van een facemask buiten nu zoveel effect heeft, is het waar ik woon verder eigenlijk geen issue. Baat het niet, dan schaadt het niet en afgaande op wat ik zie in mijn omgeving heeft het effect. Check de cijfers.

Geen mondkapjes in Witte Huis

Alhoewel, inmiddels stijgt het percentage besmettingen in Washington DC weer. Veroorzaker: het Witte Huis. Het voorstellen van de nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof Amy Coney Barret op 26 september in de onlangs door Melania herontworpen Rose Garden, lijkt een super spreader event geweest te zijn. Slechts enkele genodigden droegen een mondkapje en op de foto’s was te zien dat er nauwelijks afstand werd gehouden. Op 6 oktober zijn 35 van de 100 aanwezige personen positief getest. Onder wie de president en zijn First Lady.

Het zal weinigen ontgaan zijn dat de president tijdelijk opgenomen is geweest vanwege de corona-verschijnselen die hij had. In no time was hij op eigen verzoek weer terug in The White House. Hij was nog niet thuis aangekomen of hij deed op het bordes alweer zijn mondkapje af. Onverantwoord naar zijn omgeving toe. Een groep never-Trumpers met de naam Het Lincoln Project maakte er deze video van met Donald Trump starring als Evita Perron.

Dat de president en zijn gevolg nooit fan zijn geweest van het mondkapje was bekend. Het campagneteam van Trump en Pence heeft zich ook lang verzet tegen plexiglas spatschermen bij het debat tussen de beide vice-presidentskandidaten, maar is uiteindelijk door de knieën gegaan voor de eisen van het team van Biden/Harris, de Democratische tegenstanders van de president.

Je zou denken dat een Covid-besmetting nederig maakt. Maar de nederigheid die Boris Johnson, de premier van Groot-Brittannië eerder wel overhield aan zijn ziekenhuisopname, is in het Trump-kamp niet te bespeuren. De president speelt de onoverwonnen held – zonder mondkapje. Alsof er intussen niet ruim 210.000 Amerikanen zijn gestorven en ruim 7,5 miljoen mensen zijn besmet.

Baat het niet…

Maar goed, Nederland dan. We merkten al deze zomer toen er nieuwe Nederlandse expats hierheen kwamen hoe anders zij in de crisis stonden: letterlijk tè dichtbij naar onze zin en zonder mondkapje. Vriendinnen die na een kort verblijf uit Nederland terugkwamen vertelden over de vrijheid die ze voelden in ons kikkerlandje, maar deelden ook hun verbazing over wat er allemaal was toegestaan, gedrild als ze inmiddels waren door de Amerikaanse context.

De nuchtere Nederlandse aanpak van het begin lijkt nu doorgeslagen in een zwalkende mammoettanker. Een onsamenhangend advies om mondkapjes te dragen in verpleeghuizen en de ggz, maar niet in de thuiszorg (zijn daar geen kwetsbare mensen?) en een aanbeveling over mondkapjes die na twee dagen alweer verandert, geven het onnavolgbare beleid aan. De liberale gedachte dat iedereen toch zelf moet kunnen beslissen, leidt er toe dat de cijfers oplopen tot Amerikaanse hoogtes. Nederland was de afgelopen zeven dagen koploper in de wereld in het aantal nieuwe besmettingen. Het zijn Trumpiaanse cijfers.

Waar je mee omgaat, raak je mee besmet. Dat geldt in mijn geval wel heel sterk. Wij volgen hier onze eigen Jaap van Dissel, namelijk Dr. Fauci. Hij pleit voor een universal wearing of masks. Daarom gaat er hier niemand de deur uit zonder masker, wassen we onze handen en houden we zo veel mogelijk afstand. Hoe erg kan het zijn? Baat het niet, dan schaadt het niet, zouden ze in Nederland zeggen. Toch?

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Hoe het werkelijk met Trump gaat?
Next post Nieuws en nog eens nieuws!

2 thoughts on “Nederlanders, hoe moeilijk kan het zijn?

  1. De reacties die je kreeg hadden denk ik een andere motivatie, het dragen van mondkapjes in in de US verworden tot een politieke issue. Door geen protectie te dragen gaf je aan achter onze Grote Leider te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: