Is Donald Trump onze hoop in bange dagen?

Het lijkt eeuwen geleden dat ik aan de TV gekluisterd zat om de uitslagen te horen uit die vele staten op Super Tuesday. Maar het is nog maar een maand geleden. Een máánd! Wat is de wereld sindsdien ingrijpend veranderd. Is Donald Trump onze hoop in bange dagen?

Het lijkt eeuwen geleden dat ik aan de TV gekluisterd zat om de uitslagen te horen uit die vele staten op Super Tuesday. Maar het is nog maar een maand geleden. Een máánd! Wat is de wereld sindsdien ingrijpend veranderd. Het zijn niet meer de elections die het nieuws bepalen maar het coronavirus. De primaries hebben plaatsgemaakt voor persconferenties. Met president Trump in de hoofdrol.

Er is veel kritiek op deze dagelijkse nieuwsbijeenkomsten. CNN heeft zelfs overwogen om de dagelijkse persbriefing niet meer uit te zenden vanwege de vele onwaarheden die volgens de nieuwszender worden verkondigd.

De president leek in het begin te gaan voor een ontkenning van de ernst van COVID-19 (‘een hoax van de Democraten’). Toen poneerde hij de stelling dat ‘we kunnen het middel niet erger laten zijn dan de kwaal zelf’, in de hoop de beurzen weer omhoog te praten. Nu Amerika het grootste aantal besmettingen ter wereld heeft en het hoogtepunt nog niet is bereikt, heeft hij toch besloten om zijn wens met Pasen de kerken weer vol te hebben, te laten varen. In ieder geval tot eind april blijven de huidige maatregelen van kracht.

Waardering voor Trump

Ik had verwacht dat dit wispelturige gedrag een grote impact zou hebben op zijn approval rate – in negatieve zin dan. Maar dat is te Nederlands gedacht. De waardering voor zijn rol is de afgelopen twee weken met drie procentpunt gemiddeld toegenomen, van 43,3% naar 46,3%. Blijkbaar weet hij met zijn optreden mensen te overtuigen.

We kunnen het middel niet erger laten zijn dan de kwaal zelf.

Nu is het niet gek dat in tijden van crisis mensen zich achter hun leider scharen. Dat kan een verklaring zijn voor de stijgende cijfers. Maar het is nog te vroeg om te juichen voor Trump. Eerdere presidenten die met een grote crisis te maken hadden, maakten veel grotere sprongen. Zo steeg de waardering voor president Bush jr. na de aanslag op de Twin Towers met maar liefst 40% naar 90%.

Daar is overigens ook niet alles mee gezegd. Want na een steady herkiezing van Bush eindigende hij vlak voor de verkiezingen in 2008 met een kleine 25% approval rate toen de grote recessie inzette.

Herverkiezing

Gaat deze crisis hem helpen bij zijn herverkiezing? Dat is maar zeer de vraag. Donald Trump is de enige president in de geschiedenis die nooit een een hogere approval rate heeft gehad dan 50%, volgens het onderzoeksbureau Gallup. De geschiedenis leert dat dat weinig goeds belooft in het verkiezingsjaar.

Ondertussen is het wel oorverdovend stil vanuit de hoek van de Democratische presidentskandidaten Biden en Sanders. Een verdwaald verkiezingsspotje op tv, maar meer is het eigenlijk niet. In de peilingen liggen beide Democratische kandidaten nog wel voor op Trump. Misschien is het wel de beste strategie: stil zitten en hopen dat de geschiedenis vanzelf hun gelijk zal aantonen.

Cuomo-crush

Er is echter een mogelijke kaper op de kust. De Democratische gouverneur van New York Andrew Cuomo begint mateloos populair te worden. Ik heb eerlijk gezegd ook wel een beetje last van de Cuomo-crush. In zijn dagelijkse persconferenties toont deze man zich een ware warrior for the good cause.

Met een juiste dosis passie en gedrevenheid, trekt deze Italiaanse Amerikaan alles uit de kast om de mensen in zijn staat, die het hardst is getroffen van heel Amerika, te redden. Zelf 71% van de Republikeinen steunt deze gouverneur in zijn aanpak.

Hij is ook niet bang om Trump daarbij op felle toon aan te spreken. De strijd om de Democratische presidentskandidaat te worden is nog niet gestreden. Andrew Cuomo zou absoluut nog een kans kunnen maken. Er zijn immers nog genoeg kiesmannen te winnen. En hij heeft naast zijn dagelijkse prime time tv moment nóg een voordeel: hij is nog maar 62 jaar… Zelf zegt hij ondanks de enorme steun geen ambities te hebben. Never say never.

De wereld staat op zijn kop. De verkiezingen zijn pas in november. Een maand geleden nog maar was het Super Tuesday. Wie weet wat de toekomst brengt.

Voor nu: Stay safe and healthy!

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Woon ik in een bananenrepubliek of in de Verenigde Staten?
Next post Gewoon omdat het kan: wandelen met de hond over een New Yorkse golfbaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: