Ik weet niet hoe diep jullie in de materie zitten, maar ik heb zelf de behoefte om de impeachment-procedure die nu in full swing is toch wat beter te begrijpen. Met het gevaar dat ik iedereen die dit leest onderschat, wat niet de bedoeling is.

De hele dag valt de term op iedere tv-zender hier in de Verenigde Staten en ik betrap mezelf erop dat ik kan me nog goed kan herinneren dat Bill Clinton aan de beurt was en ik ben zijn sigaar en het bevlekte jurkje van Monica Lewinsky zeker niet vergeten. Maar ik heb helaas verder toen niet echt goed opgelet…

Ik was namelijk net bevallen van mijn eerste zoon en ook al was ik thuis met zwangerschapsverlof, de informatie die toen tot mij kwam, beklijfde niet. Nu, 20 jaar verder, wonend in de Verenigde Staten, de verhoren volgend, wil ik het graag allemaal begrijpen en dan wel in Jip-en-Janneketaal. 

Onder ons gezegd en gezwegen

Het is alweer een paar weken geleden dat Nancy Pelosi, speaker of the House of Representatives, het impeachment-onderzoek van president Trump aankondigde met de zin: ‘The actions taken to date by the president have seriously violated the Constitution. Mr. Trump must be held accountable. No one is above the law.

Inmiddels zagen we twee weken aan verhoren in de impeachment-procedure voorbijkomen waarin een hoop is gezegd en gezwegen. Impeachment… het klinkt alsof de president zo uit het witte Huis kan worden gezet. Maar dat is toch niet hoe de vork in de steel zit.

Ik hoor voortdurend verhalen om mij heen dat het een zinloze exercitie is en Trump gewoon in het zadel blijft zitten. Geen enkele president is tot nu toe immers ‘echt’ uit het witte huis gezet.

Maar waarom dan toch deze procedure?  

Pelosi en de Democraten waren in eerste instantie huiverig voor de politieke consequenties voor hun eigen partij als ze een impeachment-procedure zouden starten. Ze begonnen de procedure eind september dan ook niet om Trump direct van de troon te stoten, maar wilden vooral bewijzen naar aanleiding van het verhaal van de klokkenluider dat de president iets had gedaan dat zo ernstig was dat hij beschuldigd kon worden van wat the founding fathers ‘high crimes and misdemeanors’ noemden. 

Een stukje geschiedenis

In de tijd dat the founding fathers de constitution schreven, heerste er een totalitaire leider in Engeland, koning George III. Een koning die, ook al deed hij de meest vreselijke dingen, onder geen enkele omstandigheid uit zijn macht kon worden ontzet. Dat was het laatste wat de founding fathers voor hun ‘nieuwe’ land wilden.

Om dit te voorkomen bepaalden ze dat het Congres de president kon afzetten om redenen die echt van belang waren: high crimes and misdemeanors. Hieronder vallen omkoping (bribery) waarbij een ‘officiële presidentiële daad’ wordt ingezet in ruil voor persoonlijk of politiek gewin, of verraad (treason), waarbij door de president met een ander land wordt samengewerkt om het eigen land te schaden. 

Als een president beschuldigd wordt van een van deze vergrijpen na de impeachment-verhoren, volgt er nog een lange procedure om hem of haar daadwerkelijk uit het Witte Huis te krijgen.

Impeachment is trouwens zeldzaam. Maar twee Amerikaanse presidenten viel het ten deel: Andrew Johnson, omdat hij onrechtmatig een minister had ontslagen naast een aantal andere misstanden, en Bill Clinton, wegens liegen onder ede en het blokkeren van de rechtsgang. Geen van twee werd uiteindelijk echt uit zijn functie ontheven. 

Wat heeft Trump volgens de Democraten gedaan dat ‘impeachment-waardig’ is?

De Democraten denken dat hij zijn positie en macht heeft misbruikt om informatie te krijgen die hem zou kunnen helpen bij zijn herverkiezing in 2020. Volgens regeringsmedewerkers heeft Trump de president van Oekraïne, Zelensky, onder druk gezet om een onderzoek te starten naar Joe Biden (de vorige vice-president en presidentskandidaat voor de Democraten in 2020) en Hunter Biden (de zoon van Joe Biden).

Trump lijkt een vermoeden te hebben dat de connectie tussen de Bidens en Oekraïne schadelijk zou kunnen zijn voor vader en zoon in de aankomende verkiezingen. Trump zou zelfs financiële steun aan Oekraïne hebben stopgezet om Zelensky onder druk te zetten.

Toen het congres hier lucht van kreeg, leidde dat tot het impeachment- onderzoek. Inmiddels zijn de verhoren van sleutelfiguren in volle gang, weigeren sommige betrokkenen zoals John Bolton, ex-minister van Buitenlandse Zaken, voor het gerecht te verschijnen en blijft Trump categorisch ontkennen iets verkeerd te hebben gedaan.

Wat is de volgende stap? 

Als de procedure afgerond is en iedereen die gehoord wil en kan worden, gehoord is, zal een kleine groep wetsontwerpers, de House Judiciary Committee, in ieder geval één article of impeachment samenstellen en naar het House of Representatives sturen. Daar wordt dan vervolgens gestemd of Trump moet worden impeached of niet. Als de meerderheid van het Huis instemt, is de uitkomst officieel.

Maar daarna zal de Senaat een soort rechtszaak beginnen om te kijken of alle bewijzen die door het huis zijn verzameld, rechtmatig en voldoende zijn, voordat ze zelf stemmen over impeachment. Als tenminste tweederde van de 100 senatoren de president schuldig acht aan de aanklacht(en) van het Huis, dan pas zal president Trump uit zijn functie worden ontheven en wordt Mike Pence, nu vice-president, de nieuwe president van de Verenigde Staten. 

Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren aangezien er meer Republikeinen dan Democraten in de Senaat zitten en velen van hen Trump met hand en tand zullen verdedigen. Als de Democraten er niet in slagen 20 Republikeinse senatoren te overtuigen van Trump’s schuld, blijft hij dus gewoon zitten in het witte huis…

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
Previous post Gaan vrouwen uit de suburbs de uitkomst van de verkiezingen bepalen?
Next post Geïnspireerd door Jane Fonda, the lady in red

2 thoughts on “Impeachment for dummies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: