‘Ik wil ook een Hermès-sjaal. Wie eigenlijk niet?’, appte mijn D.C.-vriendin in onze DC Ladies app-groep. Aanleiding was de dagelijkse persconferentie over corona van het Witte Huis waar meestal ook mevrouw dr. Deborah Birx het woord voert. Zij is aangesteld door president Trump als de coördinator van de Coronovirus Response voor de Coronavirus Task Force van het Witte Huis.

Samen met dr. Fauci, probeert Birx iedere dag de president aan te vullen met informatie over het verloop van de pandemie. Ze wordt ook wel de data whisperer genoemd. Deborah Birx heeft haar sporen verdiend in de medische wetenschap. Zo was ze – met dr. Fauci – een van de hoofdrolspelers in het onderzoek naar een vaccin voor HIV/AIDS en al dertig jaar is ze een wereldberoemde health professional.

Maar goed. Hermès-sjaaltjes. Over het grijze pak van dr. Fauci wordt nooit geschreven, maar over de sjaaltjes van mevrouw Birx des te meer. Iedere dag draagt ze een ander. Elegant over haar schouders gedrapeerd met een knoopje aan de voorkant. Als een statement. Maar welk?

Broche

Het doet me denken aan de broches van zo’n andere power-vrouw, Madeleine Albright, de minister van Buitenlandse Zaken onder president Clinton. Als student las ik haar biografie en was zwaar onder de indruk van hoe zij in een tijd waarin mannen voornamelijk de dienst uitmaakten opklom, van een stay-at-home mom tot een zeer invloedrijke diplomate.

In haar boek Read My Pins beschrijft ze hoe ze, toen ze merkte dat Saddam Hoessein haar een serpent noemde terwijl ze haar slangen-broche droeg, besloot haar broches in te zetten als een diplomatiek instrument. Vanaf dat moment werden haar broches een manier om boodschappen te communiceren.

Moeilijke taak

Dr. Birx heeft geen makkelijke taak. Ze moet steeds balanceren tussen het geven van goede informatie en het niet tegenspreken van de president, die bekend is om zijn soms wilde suggesties. Toen de president onlangs filosofeerde over het injecteren van een ontsmettingsmiddel dat ook het virus zou kunnen bestrijden, ging Birx verzitten met een ongemakkelijke blik.

Birx’s geloofwaardigheid staat onder druk, doordat zij deel uitmaakt van het team van Trump en hem zelden zichtbaar tegenspreekt. Toch is ze populair. Onlangs kwam in het nieuws dat Trump overwoog het team af te bouwen. Toen hij via diverse kanalen daarover werd benaderd door ‘zeer respecteerde mensen’ besloot hij de Taskforce te behouden. ‘I didn’t know that the Taskforce was so populair.’

Haar veelkleurige sjaaltjes dragen dus ook bij aan Birx’s populariteit. Er is zelfs een Instagram-account speciaal voor haar sjaals gemaakt: @deborahbirxscarfs.

LOVE Hermès

Ik liet me ontvallen in de groep dat ik niets begreep van waarom iedereen zo vol lof sprak over die sjaaltjes. In mijn ogen zijn ze het toppunt van tuttigheid. Het doet me denken aan oude tantes die met niffige mondjes en een opgestoken pink hun theekopje leegdrinken.

Mijn D.C.-vriendinnen ontploften van ongeloof.

‘Neeeeeeee LOVE Hermes’.

‘En ik MOET zo’n sjaal.’

Gevolgd door een uitwisseling van foto’s van sjaals op onze app, die over en weer met hartjes werden begroet. Toen mijn reactie op ‘Je moet ze niet alleen zien, maar ook voelen…’ was, dat het maar ‘gewoon zijde’ was, gaven ze het op.

Oilily-mondmaskers

In mijn leven ben ik nooit verder gekomen dan Oilily-sjaaltjes in mijn studententijd. Ik had er een hele set van. Best duur voor een student, maar nog te doen. Ik ben inmiddels behoorlijk genezen van die liefhebberij en maak er tegenwoordig dankbaar mondmaskers van…

Die Hermès-sjaaltjes zijn een stuk minder betaalbaar. 300 dollar is de goedkoopste en daarna loopt het hard op. Het merk heeft zich door ijzersterke branding een schare vrouwelijke fans verworven die bereid en vermogend genoeg is dat bedrag er voor neer te tellen. In New York Upper East tel je niet eens mee zonder een peperdure Hermès Birkin Tas. Het staat voor kwaliteit, elegantie en statuur – al jarenlang.

Wonder Woman

Misschien is dat wel het statement van Deborah Birkx: ‘Ik ben hier om ervoor te zorgen dat de feiten kloppen en om deze met gevoel voor stijl en inhoud mee te delen.’ Het blijkt hard nodig bij het vaak stijlloze en onvoorspelbare gedrag van de president bij deze persconferenties.

De sjaaltjes zijn daarmee net als de broches van Albright een manier van diplomatieke communicatie. Sommigen zien er de mantel van Wonder Woman in. Voor mij staat het voor een soort ouderwetse degelijkheid. Who care’s? Zolang ze er maar staat. Het wachten is nu op de Hermès-mondmaskers.

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Photo by engin akyurt on Unsplash Previous post We are doing amazing with this Pandemic!
Next post Televisie kijken in Amerika, je weet niet wat je ziet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: