Zaterdag had ik mijn eerste borrel buiten de deur met mijn inmiddels allemaal gevaccineerde vriendinnen. We waren duidelijk niet de enigen met dat idee. Waar je eerder nog wel eens op goed geluk naar een wijnbar kon gaan, bleek dat nu iets wat je ver van tevoren moet reserveren. Daar stonden we dan. Onze corona-leggings hadden we ingeruild voor kekke jurkjes. Maar alle rooftop bars waren volgeboekt. Het enige waar ze nog plek hadden was in een Mexicaans restaurant, binnen. Aan de margarita’s dan maar!

Het vaccinatie-tempo in de VS ligt hoog. Ruim 53% van de Amerikanen die in aanmerking komen voor een prik, is gevaccineerd. De CDC, de Amerikaanse RIVM, heeft inmiddels de maatregelen voor mensen die zijn ingeënt voor buiten versoepeld. Zij hoeven in kleine gezelschappen buitenshuis geen mondkapje meer te dragen, net als bij het wandelen of rennen.

Maar nu duikt het volgende probleem op. Hoe krijgt Amerika de andere 50% gevaccineerd? Want bij zo’n 70% aan ingeënte Amerikanen is er pas echt sprake van groepsimmuniteit. Het blijkt dat een groot deel van hen niet van plan is het vaccin te halen.

Gratis donut

De gouverneur van West-Virginia heeft daarom het creatieve plan bedacht om jongeren tot 35 jaar 100 dollar te geven als ze zich laten inenten. Zij vormen de grote verspreiders. Dat is volgens hem veel effectiever dan het geld te stoppen in allerlei testen en voorzorgsmaatregelen als mondmaskers. En volgens zijn berekeningen ook goedkoper.

Er zijn ook bedrijven die er een markt in zien. Zo geeft Krispy Creme Donuts iedereen recht op een gratis donut – elke dag, op vertoon van je vaccinatiebewijs. Het verdienmodel daarvan is mij onbekend.

Omgekeerde wereld

Zo lijkt het hier de omgekeerde wereld van Nederland. Ik spreek alleen maar Nederlanders die snakken naar het vaccin en nog steeds niet weten wanneer zij in aanmerking gaan komen. Hier zijn er vaccins over en krijgen ze ze niet meer weggeprikt.

Ik denk dat op de langere termijn Nederland in het voordeel is. Want het virus laat zich alleen maar stoppen als er voldoende mensen tegen zijn bestand. En dat lijkt in Nederland op dit moment waarschijnlijker dan in dit land of the free. Mooi dat we over een jaar weer terugkomen…

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Guilty as charged. En nu?
Next post Alle zeilen bij voor herd immunity

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: