Met stijgende verbazing kijk ik naar de update van de persconferentie van Trumps arts, dokter Conley. Je zou als gerespecteerde specialist maar achter hem in beeld staan! Het is maar goed dat ze allemaal maskers dragen, want ik zou mij kunnen voorstellen dat er anders een hoop open monden te zien zouden zijn. Trumps (spin)dokter wordt natuurlijk van alles ingefluisterd door de politieke machthebbers. Toch lijken de rookgordijnen rond de zieke president die deze arts ophangt, de campagne en de president meer kwaad dan goed te doen.

Wie het weet mag het zeggen

Sinds de dokter in de eerste persconferentie op zaterdagochtend per ongeluk ’72 uur sinds de diagnose’ zei, is de timeline van de ziekte van de president hier het onderwerp van gesprek. Het kwam immers niet overeen met de tweet van Trump op vrijdagochtend, waarin hij het volk vertelde dat hij ‘zojuist’ gediagnosticeerd was met Covid. En ondanks het verweer van dokter Conley dat hij zich versproken had en eigenlijk 36 uur bedoelde, helpt het de geloofwaardigheid van de Trump-regering en de Trump-campagne niet. 

Naar alle waarschijnlijkheid wist de president dus op woensdagochtend al dat hij Covid had en is hij met deze wetenschap in het achterhoofd in de openbaarheid getreden. Zo was er de afgelopen week een feestelijke bijeenkomst in de Rose Garden bij het Witte Huis om de nominatie van Amy Coney Barrett voor de Supreme Court te vieren, hield Trump een campagnebijeenkomst in Ohio en ging hij naar een druk bezochte fundraiser in New Jersey.

Raadsels rond de Superspreader

Foto’s en filmpjes van de evenementen laten zien dat de president (en niet alleen hij) zich daar gedroeg als een ware superspreader. En nu al wordt de ceremonie rond Amy Coney Barrett een superspreader event genoemd. Op de eerste rij bij de bijeenkomst in de Rose Garden alleen al zijn acht mensen positief getest. Bovendien vloog de hele Trump possie in Airforce One van bijeenkomst naar bijeenkomst zonder mondkapjes. Noem het roekeloos of zelfoverschatting, het was alsof zo’n beetje iedereen daar dacht: ’Ons zal het virus niet raken.’ 

Ondertussen krijgt de pers steeds meer informatie door via ‘lekken’ in de kringen rondom president Trump en wordt er beetje bij beetje iets meer duidelijk over zijn medische toestand. 

Op alle tv-zenders wordt er gesproken met specialisten om de raadsels die het publiek te zien en te horen krijgt, te ontrafelen. Waaruit bestaat zijn cocktail van medicijnen? En wat zegt dat over zijn daadwerkelijke toestand? Wat bedoelt de arts van de president tussen de regels door nou eigenlijk? En zo wordt er steeds meer gespeculeerd over wat er ‘niet gezegd’ wordt in plaats van wel. 

Fake news

De enige die de waarheid sprak is de chief of staff van het Witte Huis Mark Meadows. Hij vertelde eerlijk en recht voor zijn raap hoe de vlag er bij de president op vrijdag, toen hij naar het ziekenhuis moest, bij hing: 

Yesterday, we were really concerned. He had a fever, and his blood oxygen level dropped rapidly.

Het ging afgelopen vrijdag dus veel slechter met de president dan door zijn arts werd meegedeeld. De uitspraken van Mark Meadows werden hem door Trump niet in dank afgenomen, want hij schijnt daarna behoorlijk op zijn lazer te hebben gekregen. 

Vertelde de dokter van de president eerder nog dat Trump helemaal geen extra zuurstof heeft gekregen, nu weten we dat we door hem zijn voorgelogen. Sinds vrijdag had hij namelijk al twee keer extra zuurstof nodig vanwege benauwdheidsklachten en een dalende zuurstofgraad in zijn bloed. De medicijn-cocktail die Trump kreeg toegediend, was bovendien volgens een aantal artsen buiten het Witte Huis ook aanleiding om te twijfelen aan het positieve beeld dat geschetst werd door hun collega Conley.

Op de vraag waarom dokter Conley de waarheid niet had verteld was zijn antwoord: ‘Ik wilde de upbeat stemming van het team rond het herstel van de president overbrengen’. 

I was trying to reflect the upbeat attitude of the team, that the president, that his course of illness has had. I didn’t want to give any information that might steer the course of illness in another direction. And in doing so, came off like we’re trying to hide something, which wasn’t necessarily true.

Image is everything

Trump houdt er nu eenmaal niet van om als zwak of kwetsbaar te worden afgeschilderd… 

We krijgen een foto te zien van een wat bleke Trump (even geen spraytan wellicht?) zonder das en met los boord in zijn werkkamer in het ziekenhuis in Bethesda. Hij zou aan het werk zijn. Het blaadje voor hem blijkt na uitvergroting echter helemaal leeg, afgezien van een kleine doodle met zijn Sharpie. Ivanka, zijn dochter, twittert enthousiast dat haar vader ondanks zijn ziekte blijft werken voor het Amerikaanse volk. Wat een kracht, wat een devotie. Later op de dag volgt nog een foto in een andere werkkamer van het ziekenhuis, met hetzelfde stapeltje papieren.

Eerder halverwege de pandemie schreef ik al over de VS als bananenrepubliek, maar het begint hier nu toch echt te lijken op Noord-Korea. Kim Jong Un was in april immers ook even uit de running. Er waren een hoop rookgordijnen en ineens was hij daar weer, sterker en gezonder dan ooit. Hij was er dan ook als de kippen bij om Trump beterschap te wensen. Ook Trumps Russische vriend Putin stak hem als een van de eerste wereldleiders een hart onder de riem. Sommigen noemen de dagelijkse persconferenties nu al Kremlinology.

Chaos en speculatie

Wat gebeurt er hier nu eigenlijk? Wordt de situatie wederom rooskleuriger afgeschilderd dan die is? Zoals Trump de zaken ook mooier voorstelde bij het begin van de corona-epidemie? Of zoals dat vaker gebeurt in landen als Noord-Korea en Rusland? Waarom eigenlijk? Wat is fake en wat is waar?

Is de president eigenlijk wel ziek? Misschien is het een verkiezingsstunt á la Kim Jong Un? Herrijst hij morgen als een fenix uit zijn eigen as? Is dit onderdeel van een groter plan van Trump om chaos en wanorde te creëren? Zodat er maar een sterke leider is die het kan oplossen, namelijk onze president Donald Trump? Of is hij doodziek en legt hij bijna het loodje?

Speculatie volgt op speculatie en de chaos waar Trump in de kern zo van houdt, is nog vele malen groter dan die in de afgelopen maanden – en helemaal na het ontspoorde debat tussen Biden en Trump – al was.

Covid-Karma is a bitch

Hoe je het ook went of keert, de moraal van de Trump-regering en de kringen om hem heen is ver te zoeken. De kiezer wordt moedwillig om de tuin geleid. Of dat nou is om de verkiezingen te saboteren, omdat Trump niet zwak wil overkomen, of dat het puur perceptie-management is. We zullen het waarschijnlijk nooit helemaal te weten komen.

Iemand twitterde gisteren al dat Ruth Bader Ginsberg, de populaire opperrechter die in september overleed, deze week haar eerste rechtszaak van God heeft gewonnen. Op Twitter wordt de hashtag #Karma momenteel veel gebruikt. What goes around comes around is nu een graag gebruikt zinnetje door velen. En alhoewel ik net als veel Amerikanen hoop dat Trump er niet aan onderdoor gaat en beter wordt, denk ik ook: Covid-Karma is a bitch.

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
Previous post Wat Donald Trump van Famke Louise zou kunnen leren
Kellepics Next post Nederlanders, hoe moeilijk kan het zijn?

3 thoughts on “Hoe het werkelijk met Trump gaat?

  1. Prez Trump tweet vandaag, 10-15-20:
    “I will be leaving the great Walter Reed Medical Center today at 6:30 P.M. Feeling really good! Don’t be afraid of Covid. Don’t let it dominate your life. We have developed, under the Trump Administration, some really great drugs & knowledge. I feel better than I did 20 years ago!”

    OMG.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: