Toen ik nog in de politiek zat was er een gouden regel. De verkiezingen gaan altijd over een thema dat je niet ziet aankomen. Dat geldt ook hier. Terwijl er volop campagne wordt gevoerd, zijn er inmiddels 6 corona-doden… En die zouden wel eens de echte bedreiging kunnen vormen voor de herverkiezing van Donald Trump.

Hoe? Vrij simpel. Trump’s claim is dat dankzij hem de economie draait als nooit tevoren. Dat is feitelijk niet waar; het gaat al goed sinds het presidentschap van Obama. Toch gaat het er bij zijn achterban in als zoete koek, ook bij twijfelende kiezers. Stemmen doe je via de portemonnee.

Lege schappen en een kelderende beurs

Met de komst van het corona-virus, de eerste besmettingen en nu dus eerste Amerikaanse doden, schieten de beurzen naar beneden. De spanning neemt toe. Het hamsteren begint. De blikken bonen waren bij mijn lokale supermarkt uitverkocht en hand sanitizer is nergens meer te krijgen. Iemand wilde mij gisteren geen hand meer geven maar een box, een gesloten vuist die mijn gesloten vuist aantikt. Ook goed.

Die zorg is niet zonder reden. Inmiddels lijkt het corona-virus al zes weken in Washington State rond te woekeren zonder dat het was vastgesteld en zijn er al zes doden te betreuren. Waarschijnlijk mede dankzij de keuze van het CDC om eerst een eigen test te ontwikkelen en niet te testen volgens de de regels van de World Health Organization (WHO).

Trump heeft bovendien een aantal belangrijke departementen voor de bestrijding van het virus ontmanteld. Zo is de positie van de National Security Council (NCS), die de aanpak van een pandemie doorgaans coördineert, geminimaliseerd. Het budget van de CDC wordt vanaf oktober met 16% teruggeschroefd en ook het Department of Health and Human Services zal 10% moeten inleveren. Lekkere timing.

USA in great shape?

Trump voelt de druk op hem groeien. Vorige week heeft hij vice-president Pence de opperbaas gemaakt van de bestrijding van het corona-virus. Het Center for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM, en het NCS mogen niets meer communiceren zonder dat het Witte Huis akkoord is. Volgens Trump is alles onder controle. De beurzen gaan prima. USA in great shape.

Maar ondertussen calculeert het Trump-kamp al in dat het wel eens uit de klauwen zou kunnen gaan lopen. En niet zonder reden. Betaald ziekteverlof bestaat voor een kwart van de werkende Amerikanen niet. Dus ziek thuisblijven betekent dat je geen inkomsten hebt en misschien ook je baan kunt verliezen. Dus ga je, ook al ben je niet helemaal fit.

De onzekerheid over de impact van het virus doet de beurzen kelderen en dat voelen mensen in hun portemonnee, zeker in een land waar veel mensen hun pensioen met aandelen hebben gefinancierd. Dat vinden ze niet fijn. Dit zou wel eens zand in de wielen kunnen strooien op de weg naar de herverkiezing van deze president.

Hamsteren

Ik merk dat het al het gedoe mij ook niet helemaal koud laat. Niet omdat ik bang ben voor het virus, het risico dat ik eraan dood zal gaan lijkt me minimaal. Maar ik vrees vooral de ontregeling van de samenleving: dichte scholen, gesloten winkels. En 14 dagen met de kinderen thuis. Dat zou zo meer eens kunnen gebeuren in dit gekke land.

In mijn kast liggen inmiddels meer pakken rijst en pasta dan wij in een week op kunnen, en ook de soepen die in de aanbieding waren bij Trader Joe’s staan netjes in het gelid. Op ons keukenblok staat een van de laatste grote pompen met hand sanitizer die nog te bemachtigen waren en morgen stap ik nog even in de auto naar de Costco om nog wat zaken groot in te kopen. Wij zullen in ieder geval niet van de honger omkomen.

Nieuwe hoax

Trump en zijn mensen doen er alles aan om de schuld alvast bij de Do Nothing Democrats en media als CNN en MSNBC neer te leggen (fake news!). De president beschuldigt de Democraten ervan dat ze het coronavirus opzettelijk politiseren. Hij spreekt van een ‘nieuwe hoax’ van de Democraten, na het Rusland-onderzoek en de impeachment-procedure, alleen maar om zo de beurzen in paniek brengen.  

Donald Trump jr., de jonge versie van de president, tiert op nog hogere toon. Hij zegt dat ‘de Democraten hopen dat het virus een pandemie wordt die miljoenen mensen zal doden met als doel te voorkomen dat Trump de verkiezingen gaat winnen’. Een nieuw level van sickness is bereikt, volgens hem.

En wat nog stuitender is, is dat de een-na-machtigste man in dit land, de vice-president en super-christen Mike Pence, geen afstand doet van deze ongefundeerde aantijging. Sterker nog, volgens hem is het een ‘heel begrijpelijke uitspraak’. Stel je voor dat een vice-premier in Nederland zou zeggen dat de oppositie de angst rond het virus opzettelijk gebruikt om zijn kandidatuur te blokkeren. Wat mij betreft is dat pas echt een nieuw niveau van sickness.

Trump is groot geworden door de beurzen, maar ze zouden hem wel eens in hun vrije val mee naar beneden kunnen gaan nemen. Dank zij een virus dat helaas geen fake news is. En er is weinig wat hij daar tegen kan doen.

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Op weg naar Super Tuesday: wie o wie gaat het opnemen tegen Donald Trump?
Next post Delegates for dummies

One thought on “Hoe een virus een vrije val van Trump kan inluiden

  1. Wat Trump wel kan doen is de waarheid vertellen. De kans dat Trump de waarheid gaat vertellen is echter klein want hij denkt met liegen meer te bereiken, immers hij heeft het “dankzij” zijn vele leugens ver geschopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: