Alexandria Ocasio-Cortez (29)  is een jonge Amerikaanse politica, geboren en getogen in The Bronx, die samen met The Squad nogal wat tumult in de Amerikaanse politiek veroorzaakt. 

Alexandria groeide op in The Bronx als dochter van working class ouders. Ze studeerde aan Boston University en werkte voor Ted Kennedy, toen senator in Massachusetts. Terug in New York werkte ze onder andere in restaurants om haar familie financieel te ondersteunen. Maar in 2016 kwam ze als organizer te werken voor Bernie Sanders

De politiek trok en in 2017 stelde Ocasio-Cortez zich verkiesbaar en voerde ze haar eigen campagne voor het congres. Al vrijwel direct wist ze jonge mensen, gekleurde gemeenschappen, immigranten en de working class aan te spreken. En dat is bijzonder want normaliter zijn dit de groepen die het minst naar de stembus gaan. 

Trump en het meisje uit de Bronx

Women like me aren’t supposed to run for office.

Zo begon haar campagne filmpje.  Ocasio-Cortez is jong, mooi, Democratisch Socialist, van Puerto Ricaanse afkomst en vrouw. Alexandria won de midterm elections in november 2018 en is de jongste vrouw ooit gekozen in het congres. 

Toen ze op de stoel zat bij late evening talkshowhost Stephen Colbert maakte ze meteen furore met haar frisse en uitdagende presentatie: ’I don’t know if Donald Trump can deal with a girl from The Bronx’. Haar progressieve thema’s druisen dan ook lijnrecht in tegen die van Trump. 

Zo staan het opheffen ICE (de Amerikaanse immigratiepolitie), het reorganiseren van de rechterlijke macht, gratis hoger onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen, op haar lijstje. Bovendien is, volgens onderzoek, het verband tussen jonge ‘stemmers’ en haar overwinning heel groot. 

Je zou haar het boegbeeld van de jongere generatie kunnen noemen. Een generatie die sinds de mass shootings op scholen politiek vele malen actiever is geworden. Ze heeft inmiddels 4,6 miljoen volgers op Twitter. 

The Squad

AOC, zoals ze wordt genoemd in de volksmond, maakt deel uit of is misschien zelfs wel leider van The Squad, een naam uit de gelederen van de East Coast hip hop cultuur die Ocasio-Cortez verzon omdat ze met deze millennial slang jongere kiezersgroepen wil bereiken.

The Squad bestaat naast AOC uit Ilhan Omar uit Minnesota (37, geboren in Somalie). Zij is een van de eerste moslima’s gekozen voor het congres. Haar familie ontvluchtte de burgeroorlog en woonde jarenlang in een vluchtelingenkamp in Kenia. Zij is de eerste vrouw die een hijab draagt in The House nadat voor haar het 181-jarige verbod op het dragen van hoofdbedekking werd opgeheven. 

Ilhan steekt haar kritiek op het Amerikaanse buitenland beleid en de Amerikaanse steun voor Israel niet onder stoelen of banken. Iets wat haar duur kwam te staan toen ze werd beschuldigd van anti-semitisme. Trump maakte hier graag en grif gebruik van door te claimen dat zij Joden haat en al-Qaeda steunt. Iets dat ze stelselmatig ontkent en waarvan ze zegt dat niet alle Moslims en terroristen over een kam kunnen worden geschoren. 

Ayanna Pressley (45) is de eerste zwarte vrouw die Massachusetts representeert in het Congres. Pressley werd aangerand op Boston University toen ze er nog studeerde en is een voorvechtster in de #MeToo-beweging en de strijd voor abortus. 

En dan is er nog Rashida Tlaib (42) uit Michigan, de tweede moslima in het Congres en de eerste Palestijns-Amerikaanse dame. Tlaib’s roep om impeachment van Trump kreeg veel aandacht omdat ze zijn naam verving door een scheldwoord: ‘We’re going to impeach the motherf****er.’

Social Media-sterren

Deze vier progressieve vrouwen van The Squad hebben allemaal een donkere huidskleur en vormen het nieuwe ‘jonge’ gezicht van de democratische partij. Met hun rake tweets, steun voor progressieve voorstellen als the Green New Deal en hun roep om impeachment van Trump, hebben ze veel waardering geoogst, maar ook nogal wat haat. 

Zo wordt er gezegd dat ze meer ‘social media-sterren’ zijn dan serieuze wetsontwerpers en dat ze niet willen luisteren en leren… Ze ontvingen zelfs doodsbedreigingen en in september kwam er een campagnefilmpje van een Republikeinse groep langs waarin het gezicht van AOC in vlammen opging als aanklacht tegen socialistische regimes. Onmiddellijk vormde The Squad een spreekwoordelijk cordon op twitter.

Lijnrecht tegenover Trump

De activistische agenda van The Squad staat lijnrecht tegenover die van de Republikeinse partij en in het bijzonder van Trump. Hij liet het afgelopen zomer dan ook niet na een aantal tweets uit te sturen die de dames verzocht terug te gaan naar hun eigen land… En dat terwijl drie van de vier vrouwen geboren zijn in de VS en een van hen al 20 jaar Amerikaans burger is. In daaropvolgende persconferentie gaf The Squad hem stevig van repliek. 

Hun leeftijd, politieke onervarenheid en activistische benadering zorgen echter ook voor veel kritiek en twijfel aan zowel Republikeinse als Democratische zijde. Trump won the 2016 verkiezingen immers niet alleen omdat de kiezers hem de beste vonden maar ook omdat veel kiezers Hillary nog veel vreselijker vonden…

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
Dollarbiljet medische rekening Previous post Een medische rekening van een tonnetje of meer
maanlicht Next post Better Angels in actie tegen toenemende polarisatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: