Wij van het Andere Amerika hebben al regelmatig over Trump-stemmers geschreven. Maar in Washington DC waar zo’n 96% Democratisch stemt, kom je ze nu eenmaal niet gauw tegen. Daarom was ik nieuwsgierig naar deze groep die een demonstratie had aangekondigd bij het Witte Huis. Deze Trump-fans geloven dat hun stemmen zijn ‘gestolen’, waardoor hun president de verkiezingen heeft verloren. Wat zijn het voor mensen? Wat geloven zij? De verkiezingen maakten duidelijk dat deze groep uit maar liefst 72 miljoen Amerikanen bestaat. Zijn dat allemaal ‘gekkies’?

Onder het motto #stopthesteal liepen afgelopen zaterdag duizenden Trump-aanhangers van het Witte Huis naar het Supreme Court en ik maakte er bovenstaande vlog van.

Levensgevaarlijk

Het was een prachtige najaarsdag; iedereen leek in opperbeste stemming. Ze waren uit heel Amerika naar de hoofdstad afgereisd, vaak met hun hele familie. Het leek alsof ze een dagje uit waren.

Vriendinnen hadden me van tevoren voor gek verklaard. Levensgevaarlijk! De demonstratie was niet helemaal zonder risico; er zouden milities meelopen en er waren tegendemonstraties aangekondigd. Maar mijn nieuwsgierigheid won het van de angst. 

Ik had verwacht dat deze Amerikanen afstandelijk en vijandig zouden reageren op mijn vragen. Aan mijn kleding was overduidelijk te zien dat ik niet tot niet hun fan base hoorde. Maar achter de enorme vlaggen en onder de rode MAGA-petten bleken overwegend vriendelijke mensen schuil te gaan die zich zorgen maken over de toekomst van hun geliefde Amerika. Daar vind ik van alles van, maar het was in ieder geval authentieke bezorgdheid en ongeloof over de uitslag. 

Wolf in schaapskleren

Niet allemaal ‘gekkies’ dus, maar er waren wel ook extremere figuren, zoals leden van de Proud Boys en andere rechts-extremistische groepen. Ik liep twee van deze mensen tegen het lijf. Terwijl zij een white power-gebaar maakte met haar hand, zwaaide hij met de vlag van Amerika. Een andere vlag droeg hij om zijn blote bovenlijf. Een wolf in schaapskleren.

You can get covid living in your house with a mouth mask on, or you can come out here and get covid like a free man.

Deze twee mensen zijn misschien niet het voorbeeld van de gemiddelde Amerikaan die meeliep die dag. Maar ze geven wel gezicht aan de grimmige stemmen die in complottheorieën geloven, zoals het bestaan van de Deep State en zij zijn bereid daar ook hun leven voor te wagen. 

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Volledig gevloerd door Trump en corona
Next post De (stil)stand van het land na de verkiezingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: