‘Weet je dat ik aanvankelijk dacht dat Nederlanders regels aan hun laars zouden lappen en dat Amerikanen behoorlijk gehoorzaam zijn. Hoe suf kon ik zijn? Een volk dat zijn eigen vrijheid hoger in het vaandel heeft dan die van zijn buur… onbegrijpelijk.’ Ik krijg een verontwaardigde app van een vriendin die in San Diego, Californië woont. Daar protesteren mensen omdat ze willen dat de stranden weer opengaan, zodat ze kunnen surfen en zwemmen. Steeds meer mensen komen in verzet tegen de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus dat een steeds grimmiger karakter krijgt.

Een andere vriendin uit Florida stuitte op een dreigender protest. Op zondag liep ze in Delray Beach, een klein stadje in het zuiden van Florida waar ze dacht een rustige wandeling te kunnen maken. Ze schrijft:

In het centrum was het een lawaai van jewelste, auto’s reden luid toeterend door de straten. Uit de ramen die naar beneden waren gedraaid, staken (Trump-) vlaggen en dichte ramen waren voorzien van teksten als Honk for freedom, Quarantine fake news not taxpayer’s en Keep America Open. Voorstanders joelden luid mee in hun enthousiasme.

Heil Whitmer

Nog beangstigender waren de beelden die ik zag op tv vanuit Michigan en Pennsylvania. Daar liepen mensen met wapens en borden met daarop teksten als Freedom is my medical condition, America First en Heil Whitmer, daarmee verwijzend naar de Democratische gouverneur van Michigan die door Trump ‘half Whit’ (have gare) wordt genoemd. Interessant in dit verband is ook dat de Democratische presidentskandidaat Biden haar genoemd heeft als potentiële vicepresident.

Ondertussen zwaaiden de demonstranten met Amerikaanse en Trump 2020-vlaggen voor het regeringsgebouw. De 6 feet-afstand die voorgeschreven is, lapten ze onbezorgd aan hun laars. Ze werden toegesproken door een man die riep dat covid-19 niks anders was dan een griep en dat daarvoor niet de economie moet worden stilgelegd. Scary.

De meeste demonstranten willen maar een ding. Een einde aan de stay at home-orders en weer aan het werk. Ik snap ze wel. De afgelopen weken zijn er maar liefst 22 miljoen Amerikanen hun baan kwijtgeraakt. Sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw waren niet eerder zoveel mensen werkloos in Amerika; anderhalf keer de beroepsbevolking van Nederland. Werkloos zijn in Amerika betekent dat je geen geld hebt voor een ziektekostenverzekering en de huur van je huis. En dat in coronatijd. Een nachtmerrie.

Liberate the free

In verschillende media verschijnen echter ook berichten dat rechts-radicalen van de pro-gun-beweging via het internet hun achterban oproepen zich tegen de maatregelen te verzetten. Zij sporen elkaar aan het virus te verspreiden door lichaamssappen in het gezicht van Joodse mensen en agenten te sprayen. Eerder hebben deze white supremacists in augustus 2017 geprotesteerd in Charlottesville, Virginia, waarbij een jonge vrouw is omgekomen doordat een auto op de tegendemonstratie inreed. Het uitblijven van een uitgesproken afwijzende reactie van Trump zien deze groepen als een endorsement, een aanmoediging.

De president gooide onlangs weer olie op het vuur. Hoewel – nota bene – zijn eigen maatregelen voorschrijven dat iedereen thuis moet blijven en in het sociale verkeer afstand moet houden, twitterde hij:

BEVRIJD MINNESOTA

gevolgd door

BEVRIJD MICHIGAN

en tot slot

BEVRIJD VIRIGINA en red jullie fantastische 2e amendement. Het ligt onder vuur!

Het is een levensgevaarlijke oproep tot verzet tegen drie – niet toevallig – Democratische gouverneurs. Door de oproep lijkt hij namelijk te suggereren dat de staten bezet worden door deze Democraten en dat het nodig is in opstand te komen om de bevolking te bevrijden. Ongekend.

Het is als olie gieten op een al smeulend vuur van groeiend rechts-radicalisme, grote werkloosheid, een groeiende kloof tussen arm en rijk en uitzichtloosheid. Een giftige cocktail, die zomaar zou kunnen leiden tot geweld of erger: een burgeroorlog. Trumps vicepresident Pence verdedigde de president, die alleen maar had willen zeggen dat hij zo snel mogelijk de economie weer wilde heropenen.

Let’s pray for the best

Toegegeven, het is een duivels dilemma. Zeker voor een president die zijn herverkiezing hoopte te verdienen door de uitstekend draaiende economie. Maar dat was voordat corona Amerika aandeed. Nu komt alles wat er mis is met Amerika aan het licht. En dat kon wel eens grote gevolgen hebben voor het land dat jaren lang een leider was in de Westerse wereld.

Ondertussen verstop ik me in ons fijne huis, zit ik mijn kinderen op hun nek voor hun online huiswerk, geniet ik van de ontluikende lente en proost ik op het leven met mijn vriendinnen – uiteraard via het internet. Afgelopen keer was de dresscode Tiger King. Zo kan ik de buitenwereld aardig buiten houden. Maar voor hoelang? Let’s pray for the best.

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Een ochtendje op jacht naar wc-papier in New York
Next post Hoe ziet de plek eruit waar je meestal over de hoofden loopt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: