Allereerst natuurlijk: Happy New Decade! Ik ben razend benieuwd hoe roaring deze twenties gaan worden ten opzichte van die in de vorige eeuw. Dit jaar wordt het in ieder geval heel spannend in de VS. In november zullen we weten of Donald Trump zijn macht als president in het Witte Huis heeft weten te behouden.

Tot die tijd zijn er nog allemaal momenten die de loop van de geschiedenis zullen gaan bepalen. Ik heb voor het gemak de belangrijkste verkiezingsdata even op een rij gezet en uitgezocht hoe het ook alweer zit met de Amerikaanse verkiezingen. Een overzicht in vraag en antwoord. Noteer maar vast in je agenda!

Wanneer is de officiële presidentsverkiezing?

Op 3 november 2020 kiezen de Amerikanen hun nieuwe president. Op dit moment zijn er nog 14 Democratische kandidaten die zich aan het warmlopen zijn. Naast Trump zijn er nog twee Republikeinen in de race. Hier een handig wie-is-wie-overzicht van de New York Times.

Wat gebeurt er tijdens de voorverkiezingen?

Er zijn meer dan 224 miljoen stemgerechtigden in de VS. Amerikanen die als kiezer geregistreerd staan kiezen in eerste instantie de twee presidentskandidaten die het uiteindelijk tegen elkaar gaan opnemen. Dit gebeurt via zogenaamde primaries en caucussen.

Wat zijn primaries en caucussen?

Er zijn twee soorten voorverkiezingen. Bij de primaries stemt de kiezer, net zoals in Nederland, in het stembushokje. Bij een caucus wordt de uitslag pas bepaald na een lange debat-sessie met meerdere stemrondes, waarbij meestal de opgestoken handen worden geteld. Dit verschilt per staat. De stemmen worden vervolgens verdeeld onder politieke afgevaardigden. Deze delegates kiezen uiteindelijk de presidentskandidaten van hun partij. Dit gebeurt op de zogenoemde partijconventies.

Wat zijn de belangrijkste momenten tijdens de voorverkiezingen?

Het verkiezingsjaar wordt officieel afgetrapt met de eerste voorverkiezing in de staat Iowa, op 3 februari. De belangrijkste dag is Super Tuesday op 3 maart. Dan gaan de meeste staten naar de stembus, waaronder Texas met ruim 28 miljoen inwoners. De laatste primary is in Puerto Rico op 7 juni.

Wanneer zijn de partijconventies en wat gebeurt daar precies?

Als alle staten hebben gestemd kiezen de afgevaardigden hun Democratische of Republikeinse presidentskandidaat. Tijdens de partijconventies worden ook de vice-presidenten (running mates) gekozen. De Democratische nationale conventie vindt plaats van 13 tot 16 juli, de Republikeinse partijconventie is van 24 tot 27 augustus.

Hierna kan de campagne officieel beginnen. En in theorie kan zich dan nog een derde kandidaat in het verkiezingsgeweld mengen. Het blijft dus spannend tot het laatste moment.

Samengevat

3 februari 2020: eerste voorverkiezing in de staat Iowa.
3 maart 2020: Super Tuesday
7 juni 2020: laatste primary in Puerto Rico
13 juli 2020: begin Democratische partijconventie
24 augustus: begin Republikeinse partijconventie
3 november 2020: election day!
Hier vind je de complete verkiezingskalender van de New York Times

Sandy Verhoeve

Sandy Verhoeve

Na veertien jaar bij de NOS gewerkt te hebben als eindredacteur internet en tv-redacteur op de buitenlandredactie, werd het tijd om zelf naar het buitenland te vertrekken. Sandy Verhoeve woonde vier jaar in Wenen, Oostenrijk en sinds september 2018 woont ze in Washington DC. Daar werkt ze als freelance multimedia-journalist voor verschillende opdrachtgevers.
Kerst tafel Previous post Wat doe jij als het woord impeachment valt tijdens de kerstmaaltijd?
Next post De dood van Soleimani: is Donald Trump ‘Wagging the dog’?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: