In de serie ‘Groeten van…’ interviewen we Nederlanders in de VS die een eigen kijk hebben op de Amerikaanse politiek. Hun diverse perspectieven komen voort uit het feit dat zij simpelweg al voor langere tijd in Amerika wonen. Bovendien zijn de Verenigde Staten groot. Het scheelt nogal voor de beeldvorming waar je woont en werkt en onder welke omstandigheden. Caroline uit Pennsylvania bijt de spits af. 

Caroline (54) werd in Den Haag geboren waar haar vader op het hoofdkantoor van Kodak werkte. Toen het bedrijf verhuisde naar Odijk, verplaatste het gezin zich naar Doorn. In 1989 kreeg Caroline het op haar heupen in Nederland, ze pakte haar koffer en vertrok naar San Diego om van daar naar Las Vegas af te reizen. Daar ontmoette ze een marinier uit Allentown, Pennsylvania. Ze trouwden en kregen een zoon en een dochter. Na 16 jaar scheidden ze, maar Caroline bleef in Pennsylvania wonen en werken. 

Wie is Caroline?

‘Ik ging terug naar de schoolbanken en werkte 22 jaar als paramedic op een ambulance. Inmiddels werk ik als paramedic in een Level 1 Traumacentrum en geef ik training aan een nieuwe generatie hulpverleners.

Caroline met haar collega’s aan het werk op het grootste trauma-centrum van Pennsylvania

Ik woon samen met mijn verloofde Jeff, mijn dochter Juliana die net klaar is met college, en onze twee honden in de buitenring van de stad in een rustige buurt. Ik weet zeker dat ik enigszins veramerikaniseerd ben. Een keer per jaar ga ik terug naar Nederland om mijn moeder en zus te bezoeken en mijn beste vriendin sinds 35 jaar.

Na bijna 31 jaar in de Verenigde Staten ben ik er nog steeds enorm trots op om Nederlands te zijn, maar ik ben ook heel trots op mijn leven hier in de VS. Ik heb hier geweldige kansen gehad en geweldige mensen ontmoet. 

Ik denk weleens dat Nederlanders lang niet altijd volledig genoeg geïnformeerd zijn over Amerika en het een vreselijk land vinden, ook al zijn ze er nog nooit geweest. De meeste Amerikanen die ik heb ontmoet zijn zeer gastvrij, vriendelijk en geïnteresseerd in waar ik vandaan kom en hoe Holland is. De VS is enorm. Soms denk ik dat men overzees de grootte van dit land niet helemaal kan bevatten, maar Nederland is de helft van het staatje Maine!

Ik ben nooit Amerikaans staatsburger geworden, dat vond ik niet nodig. Mijn Green Card was voor mij voldoende, maar inmiddels met alles wat hier in de Verenigde Staten verandert, zou ik graag Amerikaan willen worden en kunnen stemmen. Ik wil alleen mijn Nederlandse nationaliteit niet opgeven en die kan ik nu eenmaal niet behouden, tenzij ik trouw met een Amerikaan.’

Het verschil tussen Nederland en de VS?

‘Het grootste verschil tussen de VS en Nederland vind ik dat de meeste mensen hier in de VS weliswaar een goede werkethiek hebben, maar vooral werken om een groter huis te krijgen of een grotere auto. Nederlanders zijn, geloof ik, meer gericht op hun kwaliteit van leven en meer ontspannen.

Caroline in haar dagelijkse uniform:
“Ik ben gepassioneerd in een heleboel dingen.”

Amerikaanse kinderen staan bijvoorbeeld veel meer onder druk ​​dan Nederlandse kinderen. Ze hebben een ongelooflijke hoeveelheid buitenschoolse activiteiten in vergelijking met Nederlandse kinderen, veel huiswerk en sport na school. Ik mis gewoon de tijd om koffie te drinken en te ontspannen. Iedereen is hier altijd zo druk.

Wel hebben Amerikanen een groot gemeenschapsgevoel en zijn ze meestal bereid om degenen in nood te helpen. Ik zag dit gevoel van saamhorigheid echt na 9/11. Ik denk dat het Amerikaanse volk nooit meer verenigd was.

Hier in Pennsylvania kunnen mensen wat ouderwets zijn, ‘kneuterig’ in het Nederlands. Soms mis ik het ‘leven en laten leven’ wel dat zo gangbaar is in Nederland, hoewel dat van staat tot staat verschilt. Ik woon hier graag omdat er zoveel ruimte is, mensen wonen wat dat betreft niet bovenop elkaar. En ik hou van het feit dat ik vrijwel elk moment van de dag kan winkelen, er is zoveel te doen hier.’

Jouw politieke voorkeur?

‘Ik ben gepassioneerd in een heleboel dingen, waaronder politiek. Maar ik ben geen Democraat en ook geen Republikein. Ik ben opgegroeid met een liberale moeder en een redelijk conservatieve vader. Ik zit er een beetje tussenin. Ik ben bijvoorbeeld altijd pro choice geweest, vrouwen hebben het recht te beslissen over hun eigen lichaam.

Ik hield van Obama toen hij voor het eerst gekozen werd. Ik vond hem charmant, kalm en met zijn goede stel hersens een verademing.

Ik geloof ook dat je moeten kunnen houden van en trouwen met wie je wil en ik ben dus voor het homohuwelijk. We hebben immers maar een leven om te leven en ik wil dat mensen dat goed en liefdevol doen. Maar ik vind ook dat de veiligheid en het welzijn van de Amerikaanse burgers en de legale inwoners voorop staan. En daarom vind ik dat immigratiewetten moeten worden gehandhaafd.

Ik hield van Obama toen hij voor het eerst gekozen werd. Ik vond hem charmant, kalm en met zijn goede stel hersens een verademing. Maar na Obamacare dat mensen eigenlijk strafte omdat ze zich geen gezondheidszorg konden veroorloven en tal van andere teleurstellingen zoals bijvoorbeeld hoe hij met terroristen onderhandelde – hij verruilde Bowe Bergdahl voor vijf bekende Talibanleden uit Guantanamo Bay – veranderde dat.

Tijdens die tijd zat mijn zoon voor de tweede keer in Afghanistan en terwijl hij een oorlog voerde, onderhandelde zijn eigen opperbevelhebber met terroristen! En dan zijn steun aan de Black lives matter-beweging waarbij elke politie-afdeling in de VS onder de loep werd genomen, wat heel veel agressie opriep in het hele land. Ik voelde dat het mensen tot op het bot verdeelde. En uiteindelijk verloor ik gewoon het vertrouwen in hem…’ 

Make America great again?

‘Tja en toen kwam Trump. Al die politici die jarenlang van alles beloofden, met soepele praatjes probeerden Amerikaanse stemmen te krijgen maar zelden waar maakten wat ze beloofd hadden. Trump, een succesvolle zakenman. En ja, hij heeft verschillende faillissementen achter zijn naam staan, hij is pompeus en heeft een grote mond en is politiek incorrect. Maar hij verdient geen salaris en doneert zijn presidentiële salaris aan een goed doel.

Zijn slogan heeft het vuur naar mijn mening in mensen doen oplaaien. Het maakte mensen trots, zo niet trotser om Amerikaan te zijn.

De DOW-index heeft nog nooit zo hoog gestaan en ons werkloosheidspercentage is nog nooit zo laag geweest. Mensen verdienen geld en geven het uit. Trump runt het land als een bedrijf. Iemand vroeg me laatst of geld het belangrijkste is en mijn antwoord is: ja! Financiële stabiliteit is een van de belangrijkste zaken voor dit land. 

Zijn slogan heeft het vuur naar mijn mening in mensen doen oplaaien. Het maakte mensen trots, zo niet trotser om Amerikaan te zijn. Men wil hier hard werken, maar is het zat om te betalen voor mensen die meeliften op de American dream zonder dat ze daar een bijdrage aan leveren.

Een grote hobby van Caroline: cruisen op de motor door de USA

Dit land is gebouwd door immigranten van over de hele wereld, dat maakt dit land geweldig. Maar immigranten moeten zich wel aanpassen. Als ik naar het Midden-Oosten zou verhuizen, zou ik me ook moeten aanpassen aan de gewoonten daar. Het lijkt er hier meer op dat te veel mensen gewoon hun hand ophouden en vervolgens roepen dat ze worden onderdrukt. 

Veel mensen hier zijn de illegale immigratie beu en zijn het zat om zich aan te moeten passen aan andere gebruiken van verschillende culturen, in het bijzonder die van de islam. En hoewel ik me er zeker bewust van ben dat we naast radicale moslims nog veel meer vreedzame moslims hebben, geloof ik toch dat die cultuur niet compatible is met de Westerse cultuur.’ 

Trump dus in 2020?

‘Vanaf het begin van zijn aanstelling hebben de Democraten niets anders gedaan dan de president in diskrediet gebracht. Het is een oneindige smear campaign tegen hem, zijn vrouw en zijn familie geweest. Ze weigerden met hem samen te werken. Ik geloof trouwens niet dat er enig bewijs is dat Trump heeft samengewerkt met Oekraïne. Het is allemaal ‘van horen zeggen’ en eerlijk gezegd denk ik dat Biden en Hillary meer met dat land van doen hadden in het verleden.

Hij is gekozen om zijn werk te doen en in mijn ogen is hij dat nu juist voor de volle 100 procent aan het doen.

Nancy Pelosi en haar aanhang zitten al 30 jaar op het politieke pluche en hebben in al die jaren niets, maar dan ook helemaal niets bewerkstelligd voor dit land. Zij en haar cronies haten Trump, al vanaf het begin. Het gaat niet om de mensen, het gaat slechts om henzelf. En nogmaals, onder Trump gaat het economisch goed en hij had de ballen om met behulp van de Israëlische en Amerikaanse intelligence een van de ergste terroristen Soleimani ter wereld uit te schakelen.

We hebben onlangs een deal met China gesloten… en wat doet Pelosi, na wekenlang de Impeachment papers te hebben vastgehouden? Ze bestelt voor 15.000 dollar aan bullet pens om de papieren te tekenen. Het is weerzinwekkend! Bovendien slagen de Democraten er ook niet in een geloofwaardige Democratische presidentskandidaat te leveren…

Trump mag dan een idioot zijn en bij tijd en wijle a big mouth and a pompous ass, hij is niet gekozen om iedereen met fluwelen handschoentjes aan te pakken en rekening te houden met ieders gevoelsleven. Hij is gekozen om zijn werk te doen en in mijn ogen is hij dat nu juist voor de volle 100 procent aan het doen.’

De toekomst van de VS?

‘Voor de toekomst hoop ik echt dat onze troepen worden teruggetrokken uit het Midden-Oosten. Ze hebben daar al zo lang gevochten. Ik geloof echt dat hun cultuur zo anders is dan die van ons dat we de situatie daar nooit zullen veranderen! Dat betekent overigens niet dat als de dreiging ten aanzien van Amerikanen, Israëliërs en bondgenoten groot is, we niet moeten ingrijpen.

Ik heb vrienden die van Trump houden en vrienden die hem haten. En ik heb ook vrienden verloren omdat ik onze president steun.

Verder hoop ik dat we onze economische groei kunnen handhaven. Ik wil dat dit land voorspoed kent en mensen zowel wat betreft financiën als gezondheid laat groeien, daar hoort zeker ook een eindelijk goed werkend gezondheidszorgsysteem bij. 

Ik heb vrienden die van Trump houden en vrienden die hem haten. En ik heb ook vrienden verloren omdat ik onze president steun. Maar ik zie nu eenmaal meer geld op mijn rekening en veel van mijn vrienden hebben het ook beter dan een aantal jaar geleden. Wat ik daarnaast erg in Trump waardeer is zijn onvoorwaardelijke steun aan politiemensen, eerstelijns-hulpverleners en militair personeel.

Ik ben niet religieus. Donald Trump en Pence zijn dat wel. Soms word ik een beetje moe van dat christelijke geluid, maar ach, het zij zo. In 2016 zou ik voor Ted Cruz hebben gestemd, als ik had kunnen stemmen. En ook al zou ik het liefst een sterke Democratische kandidaat willen zien die het beste voor heeft met Amerikanen en legale inwoners – de laatste Democraat die ik echt bewonderde was John F. Kennedy – op dit moment geloof ik dat Trump de sterkste presidentskandidaat is voor de komende vier jaar.’

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
credits: Phil Roeder Previous post State of Chaos, of over hoe een app de staat van de Democratische Partij weerspiegelt
Next post Een beetje respect graag, leugenaar!

One thought on “Groeten van Caroline uit de VS: ‘Trump is niet gekozen om iedereen met fluwelen handschoentjes aan te pakken’

  1. Even een rectificatie mbt. Ms. Pelosi en haar gegraveerde pennen.

    “The customized pens did not cost a total of $15,000. Per comments from Pelosi’s office and the pen supplier, the total cost ranged somewhere between $450 and $600.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: