Ik woon in de suburbs van New York. In een schattig dorpje met een hip koffietentje, een ijssalon, een wijnwinkel, een Franse bakker en een aantal restaurantjes van verschillende pluimage. Er zijn mooie glooiende parken, drie golfbanen en er is zelfs een haventje.

De highschool ziet er uit zoals iedereen uit de film wel kent, met grote sportvelden voor Baseball, Lacrosse en American Football en een klokkentorentje. In mijn wijk liggen de grasvelden er onberispelijk bij, staan de huizen goed in de verf en is het geluid van bladblazers en grasmaaiers tot in de wijde omtrek te horen. 

Een typische suburb waar al jarenlang het ritme door de seizoenen wordt aangegeven. Net zoals in vele andere suburbs in heel Amerika. Commute naar het werk in de stad in de ochtend, uit eten in de avond, sporten en sport kijken in het weekend, barbecue in de zomer en stemmen met je portemonnaie (vaak Republikeins) in november. Rust, regelmaat en reinheid gelden in de keurige ‘rijke’ wijken rondom de grote Amerikaanse steden. 

Een schokkende ontdekking

Bij de verkiezingen in 2016 stemde nog 50% van de suburb bewoners op Trump en er wordt gezegd dat die groep stemmers de verkiezingen uiteindelijk echt bepaald hebben. En vooral witte suburban vrouwen, de zogenaamde soccer moms, hadden ondanks Grab them by the pussy grif op Donald gestemd.

Voor mij was dat toen een schokkende ontdekking omdat ik mij op dat moment totaal vervreemd voelde van mijn Amerikaanse dorpsgenoten, kennissen en vriendinnen. Ik vroeg me bij het boodschappen doen of de kinderen naar school brengen voortdurend af, wie nou diegenen waren die op Donald gestemd hadden en waarom in godsnaam. Alleen, ik kon er niet naar vragen want het is hier nu eenmaal not done om over politiek te praten…

Maar in 2020 is alles anders

Maar nu lijkt er iets anders aan de hand te zijn. De politieke stemming in de ordelijke en kindvriendelijke buurten rondom de grote steden van Amerika is een doorn in het oog van de Republikeinen. Of moet ik zeggen: vooral de witte goed opgeleide vrouwen in de suburbs zijn voor hen een zorg? En ik denk dat die zorg ook wel terecht is. Ik merk het namelijk dagelijks.

Tijdens een lunch vorige week met Amerikaanse vriendinnen was ‘het onderwerp’ in tegenstelling tot in 2016 ineens wel bespreekbaar. Er werd fel geageerd tegen Trumps vulgaire en inerte uitspraken en tweets over gun violence, racisme en klimaatverandering. En zelfs tijdens het uitlaten van de hond op zondag praten groepjes mensen op straat over de tweets van Donald.

Tijdens de midterms, de tussentijdse verkiezingen van 2018 behaalden de Democraten hun winst ook vooral door stemmers uit de suburbs. En die winst was heel belangrijk voor de partij. Zo kregen ze immers de meerderheid in the House of Representatives weer waar nu de impeachment procedure tegen Trump is gestart. 

De grand old party en vrouwen

Volgens een onderzoek door een Republikeins peilingbureau denkt een groot aantal (65%) van de ondervraagde vrouwen dat het met Amerika de verkeerde kant op gaat. Bovendien keurt 61% van de vrouwen Trump als president af en neigt 51% naar het steunen van een Democratische kandidaat in het congres.

Maar nog belangrijker, bijna een derde van de vrouwen vond het voorkomen van gun violence de topprioriteit van de Amerikaanse regering en niet de economische groei waar Trump mee koketteert. De vrouwen steunen background checks en een verbod op semi-automatische wapens. En laten dit nu juist twee maatregelen zijn die Trump recent heeft teruggedraaid…

Grote groepen goed opgeleide vrouwen in de hogere inkomensklasse hebben de republikeinse GOP (Grand Old Party) inmiddels verlaten. Zelfs in traditioneel Republikeinse staten als Arizona en Georgia haalt de GOP bakzeil bij de vrouwen. En ook de impeachment procedure wordt door vrouwen veel meer gedragen dan door mannen.

Na de midterms in 2018 schreef Eric Cantor, de vorige majority leader van het Republikeinse huis al in The New York Times: “There is no doubt that some of the loss in support this year from college-educated women, for example, is a result of the negative opinion these voters have of President Trump.”

De nieuwste ontwikkelingen laten in ieder geval zien dat de winst voor Democraten in 2020 te behalen is in de suburbs.

De beste van twee kwaden

Die ontwikkeling dwingt Trump om zijn pijlen vooral te richten op massale steun in rural areas om herkozen te worden maar hen loslaten doen de Republikeinen de vrouwen van Suburbia niet. De GOP hoopt ze terug te winnen met onderwerpen als een sterke economie, betaald zwangerschapsverlof, schoolkeuzen, vrouwelijk ondernemerschap en agressief ingrijpen bij de Mexicaanse grens om de binnenlandse veiligheid te waarborgen.

En niet onbelangrijk, Trump en zijn GOP rekenen er verder op dat de Democraten een presidentskandidaat nomineren die vrouwelijke kiezers, ongeacht hun gevoelens voor Trump, nog wanstaltiger vinden dan hun huidige president. Want de hekel die mensen in de suburbs hadden aan Crooked Hillary, was immers ook een belangrijke motivatie om in 2016 op haar tegenkandidaat te stemmen. 

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
De Prepper Previous post Onze vriend is een prepper. En dat is toch wel heel bijzonder!
Next post Impeachment for dummies

3 thoughts on “Gaan vrouwen uit de suburbs de uitkomst van de verkiezingen bepalen?

  1. Ik woon sinds 2002 in een voorstad van Houston, Sugar Land en dat ligt in Fort Bend County, volgens sommigen de meest diverse county in de VS. In de 17 jaar dat ik hier nu woon heb ik het langzaam zien ‘verkleuren’ zowel in huidskleur als in politieke kleur. Alhoewel de hoog opgeleide vrouwen die ik hier voorzichtig spreek over de Amerikaanse politiek, meer voor hun democratische mening durven uit te komen, zien weinigen hoop in een van de huidige Democratische kandidaten. Wel sprak Beto O’Rourke velen hier aan.

  2. Inderdaad. Veel suburbs “verkleuren” en leveren meer stemmen op voor Democraten. Een belangrijke factor is ook de zg. triangulation, een verschuiving naar het politieke midden, de afgelopen 25 jaar. Recentelijke uitzondering daarop zijn de vier progressieve representatives “the squad” plus aanhangers.

    Overigens, Donald Trump snoefde “You CAN grab them by the pussy (if you are powerful)”. Bill Clinton deed het.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: