In mijn buurt schijnt het te wemelen van de bekende persoonlijkheden. Ik zal ze alleen in negen van de tien gevallen niet herkennen, omdat ik niet ben opgegroeid met de Amerikaanse Geer en Goor, om maar een paar celebs te noemen. Maar wie ik zeker wel zal herkennen is Dr. Fauci, de inmiddels ook in het buitenland beroemde immunoloog en topadviseur van het Witte Huis.

De man die wekelijks op CNN te zien is woont letterlijk bij mij om de hoek, ‘slechts 500 feet verderop’, vertelde mijn buurvrouw die had gezien hoe beveiligingswagens hem thuis kwamen ophalen. De sympathieke dokter is bovendien vaste klant bij mijn lokale Starbucks en mijn stamrestaurant op een paar minuten lopen van mijn huis. 

Het gekke is dat ik Dr. Fauci nog nooit heb zien rondlopen, maar dat ik wel steeds denk hem te zien. Hij ziet er namelijk uit als de gemiddelde Amerikaan: kleurloos en onopvallend, met zijn korte grijze haar en anonieme bril. Toch ben ik een groot fan van deze kleine man en ik ben niet de enige.

Stikjaloers

Het is bewonderenswaardig hoe vriendelijk, correct en diplomatiek ‘Tony’ Fauci zich steeds weet te presenteren in de media, terwijl hij zich de afgelopen maanden heel wat moest laten welgevallen door zijn opdrachtgever, president Trump. Die spreekt zijn eigen corona-adviseur namelijk bij herhaling tegen en steekt zelfs niet onder stoelen of banken dat hij stikjaloers is op de viroloog

He’s got this high approval rating, so why don’t I have a high approval rating with respect ― and the administration ― with respect to the virus? We should have it very high… Nobody likes me. It can only be my personality.

Op Twitter werd de term #NobodyLikesMe vervolgens direct trending. Mocht de president zich afvragen waarom niemand van hem zou houden, dan vindt hij daar het veelal creatieve antwoord.

Op de beschuldiging van Trump dat de wetenschapper een alarmist is, een paniekzaaier, reageert Fauci kalm dat hij zichzelf meer ziet als een realist. Trump heeft Fauci inmiddels naar de coulissen verdrongen, maar de president zal zich realiseren dat hij zijn populaire concurrent niet helemaal kan elimineren, zonder dat hem dat stemmen gaat kosten.

Wetenschap versus onderbuik

Uit een recente peiling van Quinnipiac University blijkt dat 65% van het land vertrouwen heeft in de informatie die Dr. Fauci over de pandemie verspreidt. Uit de peiling kwam naar voren dat Fauci ook vertrouwen geniet bij Trumps achterban: witte Amerikanen zonder hogere opleiding (59%), mensen op het platteland (55%) en witte mannen (61%).

Zelf heb ik ook de neiging meer te vertrouwen op de wetenschap dan op de onderbuik. Maar dat geldt niet voor iedereen. Fauci wordt door velen verguisd en gehaat. Er zijn bedreigingen geuit tegen hem, zijn vrouw en zijn dochters. In een CNN-podcast vertelt hij:

There are people who get really angry at thinking I’m interfering with their life because I’m pushing a public health agenda. The kind of not only hate mail but actual serious threats against me are not good… I mean, really? Is this the United States of America? But it’s real. It really is real.

Bagger

Even leek het erop dat samenzweringstheorieën over de gerenommeerde viroloog landelijk aandacht zouden krijgen. Maar het voornemen van de machtige Sinclair Broadcast Group om een programma op lokale tv-stations uit te zenden waarin Fauci beschuldigd wordt van het maken en verspreiden van coronavirussen, is op het laatste moment ingetrokken.

Mijn respect voor Dr. Fauci is de aflopen maanden almaar toegenomen. Al die bagger over je heen gestort krijgen en toch zo positief in het leven staan. Dat je dan even je mondkapje laat zakken bij een baseball-wedstrijd om (vermoedelijk) een slokje water te nemen is hem vergeven.

In mijn buurt zie ik intussen borden in tuinen verrijzen met de tekst Thank you Dr. Fauci. Het is een initiatief van een moeder en haar twee puberzonen. Op de Nextdoor buurtapp lees ik waarom de familie de actie is begonnen:

He walks a lot through our neighborhood and we wanted to support him.

Het bord kost 10 dollar en de jongens komen het op de fiets naar je tuin brengen. De opbrengst gaat naar een goed doel. Blijkbaar zijn ze niet aan te slepen, nieuwe borden zijn in bestelling.

Brad Pitt

Het moet de 79-jarige Fauci goed doen. De directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) buigt zich al 36 jaar over virusuitbraken als HIV, SARS en Ebola, maar de stress zal nog nooit zo groot geweest zijn als nu tijdens deze coronapandemie, waarbij zijn werk bemoeilijkt wordt door hatemail en bedreigingen, een tegenwerkende president, een afnemend vertrouwen in de wetenschap en extreem lange werkdagen.

En wie strijkt er intussen met de eer? Brad Pitt, die onlangs een Emmy-nominatie in de wacht sleepte voor zijn persiflage van de topadviseur van het Witte Huis in het programma Saturday Night Live. Fauci is – uiteraard – vol lof over de prestatie van de acteur, die zijn rol aan hemzelf te danken heeft.

I think he did great. I mean, I’m a great fan of Brad Pitt, and that’s the reason why when people ask me who’d I like to play me I mention Brad Pitt because he’s one of my favorite actors. I think he did a great job.

En zo weet Dr. Fauci de wereld te inspireren, van bizarre theorieën tot komische sketches en het schrijven van dit stukje. Er is hier in Washington zelfs een zonnige Fauci-cocktail in de markt gezet, geheel corona proof: de Fauci Pouchy. Een zakje met strawberry of mint lemonade, wodka en een rietje. Het is weekend en heel erg warm hier in DC, dus drie keer raden wat ik nu ga doen!

Sandy Verhoeve

Sandy Verhoeve

Na veertien jaar bij de NOS gewerkt te hebben als eindredacteur internet en tv-redacteur op de buitenlandredactie, werd het tijd om zelf naar het buitenland te vertrekken. Sandy Verhoeve woonde vier jaar in Wenen, Oostenrijk en sinds september 2018 woont ze in Washington DC. Daar werkt ze als freelance multimedia-journalist voor verschillende opdrachtgevers.
Previous post Corona werpt dikke schaduw over de Sunshine State
Next post Doorstart of exit? Nog 88 dagen te gaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: