‘Als Trump wint, dan denk ik er serieus over om te vertrekken…’ Onze Amerikaans-Marokkaanse vriend kijkt ons vastbesloten aan. Wij drijven op een floating hammock in het water van een meer ergens in Virgina. We hebben een glas prosecco in de hand. Het is hier fantastisch. Totdat het over de stand van het land gaat. Oplopende coronabesmettingen, hoge werkloosheid, gesloten scholen. Dan dringt het besef weer door hoeveel er mis is in Amerika.

Over 88 dagen zijn de verkiezingen. Op 3 november wordt duidelijk of de zittende president Trump nog vier jaar verder mag, of dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zijn plek zal innemen in het Witte Huis.

Conventies in coronastijl

Eind deze maand zijn de conventies. Normaliter zijn dat enorme partijbijeenkomsten die dagenlang duren. Tijdens deze conventies wordt de genomineerde presidentskandidaat voor respectievelijk de Republikeinen en de Democraten gekozen.

Deze bijeenkomsten zijn de aftrap van de presidentscampagnes. Een groot verkiezingscircus met alle delegates, een grote zaal vol enthousiaste kiezers en veel banners. Dit keer zullen de bijeenkomsten echter aanzienlijk anders zijn vanwege de coronapandemie die woekert in Amerika.

De Democraten houden hun verkiezingsbijeenkomst van 17 tot 20 augustus in Milwaukee, Wisconsin. Joe Biden heeft aangegeven zijn nominatie vanuit zijn thuisstaat Delaware te aanvaarden. Hij zal niet in Milwaukee aanwezig zijn. Eerder was ook al bekendgemaakt dat de speeches van de Democratische conventie van tevoren zijn opgenomen. Tijdens een made-for-TV event zullen ze worden uitgezonden. Dit alles om de gezondheid van iedereen te beschermen.

De Republikeinen hebben hun conventie al twee keer moeten verplaatsen vanwege oplopende covidbesmettingen. Het staat nu vast dat van 24 tot 27 augustus Charlotte in North Carolina rood zal kleuren met MAGA-caps en andere verkiezingswaar. Alhoewel, het is de vraag of de coronapandemie ook daar roet in het eten zal gooien.

President Trump kondigde aan dat hij de South Lawn van het Witte Huis wel een mooie plek vindt om zijn nominatiespeech te houden. Een zeer ongebruikelijke en volgens de Democraten onwenselijke actie. Nancy Pelosi, de Democratische Speaker of the House was daarover duidelijk:

You don’t have political events in the Capitol. You don’t have political events in the White House. (…) It won’t happen, let’s put it that way…

Vicepresidenten

Tijdens de conventies worden niet alleen de presidentskandidaten gekozen, maar ook hun vicepresidenten. Bij de Republikeinen zal dat de huidige vicepresident Mike Pence zijn. Deze trouwe Trump-supporter is belangrijk om als evangelische christen de geloofwaardigheid van Trump onder deze voor Republikeinen belangrijke achterban hoog te houden.

Wie de Democratische running mate zal zijn, wordt volgende week, de week voor de Democratische conventie, duidelijk. Dat het een vrouw is, staat vast. Zeer waarschijnlijk zal het ook een zwarte vrouw zijn. Na alle Black Lives Matter-demonstraties is het bijna ondenkbaar dat Biden voor een witte vrouw zal kiezen.

Alleen de naam van witte senator Elizabeth Warren wordt genoemd. Zij zou de linkervleugel met haar progressieve agenda kunnen afdekken, maar wellicht ook gematigde kiezers, kunnen afschrikken.

Verschillende namen van zwarte vrouwen doen de ronde. Een van de bekendste zwarte vrouwen is Senator Kamala Harris. Zij nam het eerder dit jaar net als Elizabeth Warren op tegen Biden als presidentskandidaat voor de Democraten. Bij een speech is Biden onlangs ‘betrapt’ met een papier in zijn hand met daarop aantekeningen over Harris, dat hij al dan niet opzettelijk bij zich had.

De verhouding van Harris met Biden is goed, maar er worden vraagtekens gezet bij haar werk als attorney general in Californië, waarbij ze een aantal omstreden maatregelen heeft genomen.

Susan Rice, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Barack Obama en ambassadeur bij de VN, gooit ook hoge ogen. Zij heeft veel met Biden, die de vicepresident van Obama was, samengewerkt.

Rice is nog relatief jong; net als Harris is ze 55 jaar. Een belangrijk gegeven, aangezien Biden zichzelf met zijn 77 jaar als een tussenkandidaat beschouwt. Misschien wordt zij of Harris wel de eerste vrouwelijke president van Amerika.

Verkiezingsdebatten

Na de conventies breekt de tijd van de tv-debatten aan. Drie zijn er gepland. Zet maar vast in je agenda: de eerste is op 29 september. Op 15 en 22 oktober volgen het tweede en het laatste debat voor de verkiezingen. Het is traditie dat de debatten op universiteiten plaatsvinden. Vanwege – opnieuw – de oplopende coronabesmettingen wordt uitgeweken naar andere lokaties. Wel staat vast dat de debatten om 9 uur ’s avonds beginnen en anderhalf uur zullen duren. Op 5 oktober zal ook het eerste en enige debat zijn tussen de vice-presidenten.

Voor Trump zijn drie debatten niet genoeg. Hij wil een vierde debat begin september. Zijn controversiële advocaat Guiliani noemt in een brief aan de commissie die over de verkiezingsdebatten gaat, de benadering een outdated dinosaur. Door de hele Covid-19 crisis heeft de traditionele campagne immers niet plaats kunnen vinden.

Als het eerste debat eind september wordt gehouden, hebben de eerste kiezers die in sommige staten begin september mogen gaan stemmen al hun stem gegeven. Kiezers hebben het recht de verschillende standpunten van de kandidaten te horen. Als er geen extra debat komt moet het eerste verkiezingsdebat naar voren worden gehaald, aldus de advocaat.

In de brief doet hij ook nog een aantal suggesties voor conservatieve debatleiders. Trump heeft sinds 2016 geen debatten meer gevoerd, in tegenstelling tot Biden. De Biden-campagne heeft het idee van tafel geveegd. Het wachten is nu op een antwoord van de commissie.

Vertrekken of niet

Hoe er gestemd gaat worden is ook nog steeds onderwerp van discussie. Trump is fel tegenstander van stemmen per post en dreigt zelfs met maatregelen tegen de USPS, het Amerikaanse postbedrijf. Vote by mail zou fraude in de hand werken. Hij vermeldt er niet bij dat hij zelf altijd vanaf zijn Mar-a-Lago resort via de post stemt.

Verder is het al heel lang gebruik dat militairen per post stemmen. De angst bij de Republikeinen dat de Democraten zo meer stemmen zouden kunnen binnenhalen, is groot. Toch blijkt uit onderzoek niet dat een van beide partijen zal profiteren van deze vote by mail.

Als de peilingen van dit moment een goede voorspeller zijn, dan is de kans groot dat Trump moet vertrekken. Op dit moment loopt Biden zo’n 10 procentpunt voor op zijn rivaal. Donald Trump kondigde tijdens een FOX-interview (op 37:40) aan dat hij niet zomaar zal vertrekken als hij verliest.

Als antwoord op de vraag van Chris Wallace zei hij:

I have to see. I’m not going to just say ‘yes.’ I’m not going to say ‘no,’ and I didn’t last time either.

Vertrekken of niet. That’s the question. Voor de president in het Witte Huis. En voor onze vriend en zijn gezin. Er zijn nog veel zaken die invloed zullen hebben op de de stem van de kiezer. Over 88 dagen zullen we het weten… Tenminste, als er geen twijfel wordt gezaaid over de uitslag. Dan kon het nog wel eens heel lang gaan duren.

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Dr. Anthony Fauci: held, haatobject en superhot
Next post Hoe Michelle en Oprah jongeren naar de stembus lokken

One thought on “Doorstart of exit? Nog 88 dagen te gaan

  1. Ben ik toch benieuwd naar welk land de Amerikaans-Marokkaanse vriend wil vertrekken ?

    Zijn de debatten nodig ? behalve dan om advertenties te verkopen. Een MRI scanner plus enkele neurologen gespecialiseerd in “age related degenerative diseases of the brain” lijkt me nuttiger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: