Een jaar lang volgden we de politieke ontwikkelingen op de voet en zetten we onze gedachten op papier. We brachten een eBook uit waarin we onze verhalen bundelden. In het laatste hoofdstuk waagden we ons aan een voorspelling: Joe Biden zou de nieuwe president van Amerika worden, daar waren we het alledrie over eens. Maar geen van drieën hadden we kunnen vermoeden dat Donald Trump de uitslag eigenwijs zou blijven ontkennen, tot op de dag van vandaag. Hoe gaat dit aflopen?

Mirjam: Fox News, eat your heart out!

Ik voorspelde een kleine overwinning voor Biden en vroeg me af of we ooit nog zouden kunnen spreken van de Verenigde Staten van Amerika. De verkiezingsuitslag liet niets aan twijfel over. Nooit was er zoveel gestemd. Biden werd uitgeroepen tot President-elect. Maar Divided zijn de States nog steeds.

Zijn we nu van Donald Trump af? Zaterdag was ik bij een demonstratie van duizenden Trump-stemmers in Washington DC. Zij geloven dat hun stemmen gestolen zijn om Joe Biden de winst te bezorgen. President Trump weigert elke medewerking aan de overdracht van de macht. 

Ik voorspel dat het tijdperk-Trump nog niet voorbij is. Binnenkort zien we hem en zijn familie shinen bij een nieuwe nieuwszender: Trump Inc.. Fox News, eat your heart out. Vier jaar lang campagne voeren via de ether zonder tegenspraak om de (her)verkiezing van een telg uit de Trump-familie in 2024 zeker te stellen. Het enige goede nieuws is dat er genoeg stof zal blijven om over te schrijven…

Sandy: een landslide-overwinning of niet?

Het afgelopen jaar heb ik me vaak afgevraagd wanneer het omslagpunt zou komen bij de Trump-aanhangers. Het moment waarop ze eindelijk zouden gaan inzien dat deze president hun steun niet (meer) verdiende, ook al waren ze nog zo gecharmeerd van zijn ideeën. Vroeg of laat zouden zijn lompe stijl en narcisme in mijn ogen zijn ondergang worden. Toch kwam dat omslagpunt nooit, zelfs niet op verkiezingsdag. Althans niet meteen.

Ook al wordt het door Trump ontkend, dat Biden de verkiezingen van 2020 gewonnen heeft is evident. Maar een landslide-overwinning waar velen inclusief ikzelf op hadden gehoopt, bleef uit. Alhoewel? Het hangt er maar vanaf door welke bril je de verkiezingscijfers bekijkt. 

Op het moment waarop ik dit schrijf is 97% van de stemmen geteld: Joe Biden heeft 78.949.325 stemmen (50.9%) gekregen en Donald Trump 72.282.097 stemmen (47.3%). Biden heeft in totaal 306 kiesmannen verzameld, tegenover 232 kiesmannen voor Donald Trump. 

Zoals we ons nog goed kunnen herinneren won Trump vier jaar geleden van Hillary Clinton. Heel toevallig met precies hetzelfde aantal electoral votes als Joe Biden nu achter zijn naam heeft staan, namelijk 306. Clinton eindigde met 223 kiesmannen. ‘Dat is een groot verschil’, zo sprak Trump in 2016. In zijn woorden was het een landslide victory.

Op social media wordt Trump nu om zijn oren geslagen met zijn opschepperij. De meeste Republikeinen zal het een zorg zijn. Zij blijven verrassend loyaal aan hun president, die in hun ogen uitermate succesvol is geweest.

Ingeborg: van rollercoaster naar stilstand

Mijn post-traumatische stress-syndroom, veroorzaakt door de verkiezingen in 2016, speelde rond 3 november enorm op. Mijn gemoed was sterk afhankelijk  van de hoogte- en dieptepunten die dagelijks via het gepolariseerde nieuws tot mij kwamen. Twee weken voor de verkiezingen dacht ik nog met angst en beven dat Trump zou winnen, een paar dagen ervoor geloofde ik meer in een nek-aan-nekrace met Biden als uiteindelijke winnaar. Dat laatste heb ik geweten; ik had geen nagels meer over. 

De dagen daarna regen zich eindeloos aaneen. Het twitteren was abrupt gestopt en tergend langzaam werden alle stemmen geteld. Tot de ontlading daar was en de zware deken van vier jaar Trump werd afgeworpen door de helft van de Amerikanen. New York voelde alsof het was bevrijd op zaterdag 7 november. 

En nu? De overdracht van het presidentschap loopt alles behalve soepel. Dat de president zich niet zomaar gewonnen zou geven, was te verwachten maar dat de hele Grand Old Party toekijkt hoe er zand in de wielen wordt gestrooid van de democratisch gekozen President-elect? Het schept weinig vertrouwen in de slagkracht van een nieuwe regering als de andere partij totaal geen sjoege geeft. De opwinding en het enthousiasme voor de uitslag van de verkiezingen hebben plaatsgemaakt voor lethargie en stilstand. 

Maar wat de afgelopen maand in ieder geval duidelijk maakte is dat democratie een groot goed is en dat je er blijkbaar nooit vanuit mag gaan dat jouw kiesrecht vanzelfsprekend is. Want het is werkelijk waar: iedere stem telt!

Sandy Verhoeve

Sandy Verhoeve

Na veertien jaar bij de NOS gewerkt te hebben als eindredacteur internet en tv-redacteur op de buitenlandredactie, werd het tijd om zelf naar het buitenland te vertrekken. Sandy Verhoeve woonde vier jaar in Wenen, Oostenrijk en sinds september 2018 woont ze in Washington DC. Daar werkt ze als freelance multimedia-journalist voor verschillende opdrachtgevers.
Previous post Het zijn niet allemaal gekkies
Next post Thanks Trump, voor vier jaar bloedstollende reality-tv!

2 thoughts on “De (stil)stand van het land na de verkiezingen

 1. Hoi Ladies,
  Ik heb weereens een acid/maagzuur attack, dus zit op 11 November 1 uur snacht’s maar even op de compu. En zie jullie uitstekende ” Het Andere Amerika” page.
  Zoals altijd een joy om te lezen, en ik wilde mij 2 cents erin gooien,
  *****************************************************************************************
  Mirjam, je hebt gelijk gehad met het feit dat het geen landslide geworden is maar meer en meer stemmen gaan er naar Biden. zoals het ernu voorstaat meer dan 6 million meer en counting. Ik zie die hele 45 (sorry ik kan zijn naam maar moeilijk noemen) en zijn silver spoon born kids langzaamaan verdwijnen naar de achtergrond. Ja inderdaad zal hij proberen om in de picture te blijven met whatever media hij op zal zetten, maar zoals hij bewezen heeft in de past zal hij waarschijnlijk wel weer falliet gaan. Moedig hoor van je om rond al die deplorables te lopen, ik hoop dat je niets opgelopen hebt, we zitten geloof ik nog steeds in een pandemic. En over 2024, ach ik weet het niet die Familie heeft hun roem gehad en zullen volgens mij langzaam in de lime light verdwijnen.plus het feit dat ze een aantal
  rechtzaken kunnen verwachten.
  **************************************************************************************************
  Sandy, mooie foto bovenaan bij het artikel ben jij dat die een prayer aan het geven is, gosh we kunnen dat allemaal welnu gebruiken. Tja die 45 aanhangers, toen ik nog in Nederland woonde zoals jullie geloof ik weten ben ik sinds 2004 hier in Michigan, heb ik vaak met vrienden gediscusieerd hoe stom vele Amerikanen zijn erg naive en simpelweg arrogant in hun thought process, de simpelheid en eenzijdige gedachte gang is onverklaarbaar en letterlijk zo dom, dat het me tot de dag van vandaag dat er nu zelfs meer voor die 45 gestemd hebben dan in 2016. Ik zie al die heartlanders langzaamaan terug onder hun rock kruipen, God I hope so, en als we uiteindelijk JOE BIDEN in het wite huis hebben zullen velen hun ogen weer openen en bergrijpen (or NOT) dat die 45 echt te stom was om ooit the White House gekregen hebt. En tja al die republikeinen shame on them, mijn Moeder vertelde me altijd ” What goes around comes around ” ik denk echt dat er goed afgerekend wordt in 2022 met vele meer stemmen om een ruime meerderheid te krijgen in de Senate, mark my words.
  ********************************************************************************************
  Ingeborg, ik hoop echt dat je nagels weer mooi aangroeien want die 45 is het niet waard om jezelf op te eten. Tja de stress zit er nog hoog in bij velen en dus ook bij mij, maar uiteindelijk zoals je zegt zal de Democratie overleven en zullen we Biden als President hebben, die 45 maakt zich zolas de laatste 4 jaar alleen maar meer belachelijk en ongeloofwaardig, het kan er bij mij ook niet in dat er inderdaad zoveel politicie zich nog scharen achter deze narcist.
  Je zegt het goed de old gard, het wordt echt tijd dat al die oude (pardon my language) lullen en mutsen opstappen. Het feit dat ze voor life herkiesbaar kunnen zijn verbaasd me echt hier in de States, zoals een president 8 of max. 12 jaar zou ingesteld moeten worden en dan eruit, nieuw vers bloed nieuwe gedachten in Congress en Senate.
  *********************************************************************************************
  Dames uiteindelijk zal de Democratie en de “Rule of Law” overleven ze kunnen hoog en laag springen met niet die uitslag te accepteren maar gebeuren gaat het toch een nieuwe President en Female Vice President of color.

  Maar wie ben ik, gewoon maar een Nederlander die sinds 2004 hier in het Mooie wonderbaarlijke Amerika woont.

  Nou groetjes maar weer en tot het volgende artikel, Doei, Doei.

 2. En dan nog even dit, in navolging van mijn eerste reaktie.
  Natuurlijk zijn er ook goede verstandige republikeinen, die het echt wel goed voor hebben voor dit land van opportunities, ikzelf heb vele klanten waar ik voor werk die repubs zijn en ze zijn best ” goede mensen ” maar het idee dat ze voor een man met zoveel schandalige achtergrond en bij zijn eerste speech nadat hij de roltrap afkwam al de toon zette hoe hij zou worden, voor hem gestemd hebben kan er bij mij maar niet in.
  Ik heb velen gevraagd waarom hem?, waarom stem je voor hem die duidelijk laat zien dat hij er alleen maar zit voor zijn zelfbelang, de vele antwoorden die ik kreeg waren dat, velen stemden voor een one issue onderwerp voorbeeld,
  ” hij neemt mijn wapens niet af,” “hij is voor olie en fracking” ” hij wil de belastingen verlagen of niet verhogen”, ” hij geeft ons vrijheid omdat hij vindt dat we geen mondkapje op hoeven te hebben,” enz. dus vaak voor maar een zelfbelang onderwerp wilden ze stemmen op hem. Terwijl er veel meer speelt dan alleen maar dat ene subject.

  Zo hier heb je het Dames om dit een beetje te verklaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: