Op de pont van Staten Island terug naar New York loop ik zo ver mogelijk door naar voren. Daar heb je immers tijdens de overtocht het beste zicht op New York. Als ik probeer om de deur te openen naar buiten – dicht -, valt mijn oog op een soort USB-stick met een knipperend lampje, die in het raam ligt.

Hmm. Ik voelde me al een beetje ongemakkelijk door de speedboot die naast de veerboot vaart. Op de raft staat een vervaarlijk uitziende agent met iets wat voor mij op een mitrailleur lijkt. Blijkbaar wordt het vaartuig waar ik me in bevind als high-risk aangemerkt. Dan is een knipperende USB-stick genoeg reden om toch maar even naar een bemanningslid te lopen.

Als hij het apparaatje ziet, kan hij nauwelijks een glimlach onderdrukken. ‘Dat is een Juul. De USB-stick blijkt een ‘onschuldige’ elektronische sigaret te zijn. De kust is veilig.

Juuling

Juuling. In Amerika is het een begrip aan het worden. Een Juul-pod is een op een kleine USB-stick lijkende elektronische sigaret. Hij kan opgeladen worden via de USB-ingang van je laptop. De vloeistof die erin moet koop je via de drogist of veelal gewoon online.

De e-sigaret is enorm populair onder scholieren, hoewel het gebruik verboden is voor hen. Een op de vijf studenten tussen de 12 en 17 heeft gezien hoe een Juul werd gebruikt in school. 9,5% van de scholieren tussen de 15 en 17 jaar en 11% van de jongvolwassenen tussen de 18 en 21 jaar gebruikten de e-sigaret volgens een studie uit 2018.

Toch maar even gecheckt bij mijn dochter van 14 jaar. ‘Ja, iedereen doet het, gewoon op het toilet. En nee, ik heb het nog nooit gebruikt.’ Ik geloof haar maar, tot het tegendeel is bewezen.

Het bedrijf Juul Labs is de maker van dit product. Het bedrijf had eind 2018 een marktaandeel van maar liefst 72% van de vaping markt. Het bedrijf ligt inmiddels onder vuur. Verschillende staten hebben vervolging tegen ingesteld Juul Labs omdat hun marketing gericht was op kinderen en tieners, hoewel het bedrijf dat uiteraard zelf ontkende. Maar met aangeboden smaken als bijvoorbeeld mango, suikerspin of de ol’ time favourite hier gummy bear-smaak, lijkt dat moeilijk vol te houden.

Even verslavend als cocaïne

Het gebruik van het product is niet zonder gevaar, zo waarschuwt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De nicotine in de juul-pod wordt direct onttrokken aan de bladeren van de tabaksplant, wat nicotinezout oplevert. Het bloed neemt deze vorm van nicotine snel op, is makkelijker te inhaleren en maakt het daardoor extra aantrekkelijk voor beginners.

De hoeveelheid nicotine in de e-sigaret is even verslavend als cocaïne en nog erger dan alcohol. Daarnaast kent de Juul een hogere dosis benzoëzuur dan andere e-sigaretten wat kan leiden tot hoesten, keelpijn, misselijkheid en overgeven bij langdurig gebruik.

Tenslotte lijkt de invloed op de hersenen groot. Kinderen die op jonge leeftijd begonnen zijn, vertonen een verminderde activiteit in de prefrontale cortex, dat de emoties reguleert en helpt plannen op langere termijn. Dat kan leiden tot een grotere gevoeligheid voor drugs en hogere impulsiviteit.

Rechtszaken

Veel is nog onduidelijk over de precieze impact op de gezondheid bij langdurig gebruik van de sigaret. De dood van een 18-jarige jongen wordt in verband gebracht met juuling. Hij stierf aan ademhalingsproblemen nadat hij drie jaar lang de e-sigaret had gebruikt. Zijn moeder heeft een rechtszaak aangespannen tegen Juul Labs.

Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) brengt inmiddels 2.291 gevallen van longaandoeningen in verband met vaping. Daaronder zijn 48 doden. Daarom zijn er al verschillende staten die rechtszaken hebben aangespannen tegen de maker van de Juul. De alarmbellen gaan dus overal af.

Trump vs Bloomberg

President Trump organiseerde op 22 november een rondetafelgesprek naar aanleiding van de stijgende cijfers met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie en de anti-rooklobby. Hoewel hij twee maanden eerder pleitte voor een landelijk verbod op e-sigaretten, stelde hij bij deze bijeenkomst dat hij dat toch niet wilde. Het zou volgens hem een zwarte markt creëren.

‘Als je het niet aan hen geeft, dan komt het illegaal hierheen.’ Dat zou juist voor meer slachtoffers zorgen. ‘In plaats van het hebben van een smaak die in ieder geval veilig is, gaat er dan een smaak komen die giftig is’, aldus Trump. Tijdens de bijeenkomst pleitte hij nu voor een leeftijdsverhoging naar 21 jaar voor het gebruik van de Juul-pod.

Het interessante is dat Michael Bloomberg, de miljardair en oud-burgemeester van New York die onlangs is toegetreden tot het kamp van de Democratische presidentskandidaten, 160 miljoen dollar heeft gestoken in een campagne in verschillende staten om e-sigaretten met een smaakje te verbieden. Daarmee staat hij dus lijnrecht tegenover de president.

In Nederland verboden

In Nederland is de e-sigaret verboden. De Juul-pod is er wel te verkrijgen, maar het RIVM stelt dat het product illegaal is en waarschuwt voor het gebruik ervan. Hoewel er enkele gevallen van longaandoeningen bekend zijn die in verband worden gebracht met vaping, is het aantal slachtoffers onvergelijkbaar met de VS.

Ondertussen liggen de vullingen voor de Juul voor weinig bij Amerika’s grootste drogisterijketen Walgreens. De toekomst zal moeten uitwijzen of de verboden op de juul-pods als alternatief voor de teruglopende verkoop van de oude sigaret, de e-sigaret zullen doen uitsterven.

Mijn vrees is dat het voorlopig nog niet zover is. De tabaksindustrie zet stevig in op een lobby richting de politiek, gezien Trump’s ommekeer. Maar misschien gaan de verkiezingen daar verandering in aanbrengen. Tot die tijd houd ik in ieder geval de USB-sticks van mijn kinderen beter in de gaten. Better be prepared…

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Geïnspireerd door Jane Fonda, the lady in red
credits Jorgen Haland Next post Ik geef het meteen toe, ik ben verslaafd aan impeachment-tv…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: