Door Ing Hofman

Zuid-Florida is het epicentrum van de coronapandemie in de VS. De counties Miami-Dade, Broward en Palm Beach zijn het hardst getroffen. Ik woon in één van die provincies en bevind me in ‘goed’ gezelschap: president Trump! Zijn vaste verblijfplaats is Mar-a-Lago in Palm Beach. Een verslag vanuit de Amerikaanse corona hotspot waar de problemen zich maar blijven opstapelen.

Half juli waren ruim 350.000 mensen in Florida positief getest op Covid-19. Meer dan 5000 mensen zijn overleden als gevolg van het virus. Dit zijn getallen voor de hele staat met 21,5 miljoen inwoners. Sinds midden juni is het aantal coronapatiënten hier exponentieel gestegen. Volgens de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis komt dit omdat er meer getest wordt. Toch vindt ook hij dat het percentage mensen met corona in zijn staat te hoog is.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat als een land (of in dit geval een staat) uitgebreid test, het percentage Covid-19 positief geteste mensen beneden de 5% zou moeten zijn. Dat getal ligt in Florida momenteel tussen de 15 en 20%. Foute boel dus. 

Politiek gesteggel met getallen

Cijfers zeggen helaas niet alles. Er wordt mee gegoocheld, ze worden politiek links- of rechtsom geïnterpreteerd en de leek moet het allemaal maar zien te begrijpen. Recentelijk bleek dat de coronagetallen niet klopten in Florida, omdat bij diverse laboratoria 100% positief resultaat was gemeld. Dat kan natuurlijk niet, maar later bleek dat de negatieve testen niet meegenomen waren in de totalen.

De conservatieve radio host en Trump-supporter Rush Limbaugh gaf er zijn eigen draai aan en beschuldigde de media en de Democraten van deze omissie. ‘Gaat de onkunde zo ver, is het zo wijdverbreid, of gaat het hier om corruptie’, vroeg Limbaugh zich hardop af.

Is incompetence this profound? Is it this rampant? Or is this corruption?

Toen DeSantis begin april een statewide lockdown aankondigde, was het kwaad al geschied. Die sluiting had veel eerder plaats moeten vinden om het virus effectief te kunnen beteugelen. En veel te snel, na amper een maand, besloot de gouverneur de staat alweer gefaseerd te heropenen. Zuid-Florida zat weliswaar langer op slot dan de rest van de staat, nu gaat deze regio weer langzaam terug richting een lockdown. Restaurants, bars en sportscholen hebben inmiddels weer een avondklok moeten instellen. 

Economische malaise

Behalve de cijfers, was er meer niet in de haak. De bevolking, met name de lagere inkomensgroepen, raakte tijdens de lockdown gefrustreerd en ontevreden. Open up the economy! was de noodkreet. De economische impact in Florida is enorm. Vooral de toeristenbranche is erg hard geraakt nu vakantiegangers massaal wegblijven. Deze sector genereert ruim 10% van alle banen in Florida. En de inkomsten die via het toerisme binnenkomen zorgen er onder andere voor dat de Floridian geen inkomstenbelasting betaalt. Een hard gelag dus. 

Het aantal coronabesmettingen moet zo snel mogelijk omlaag, maar bestuurders zijn het er niet over eens hoe. Democraten in Florida willen dat het dragen van mondkapjes verplicht wordt in de hele staat. Een paar burgemeesters, onder wie de Republikein Giménez van Miami-Dade, hebben het dragen van een masker, zowel binnen als buiten, verplicht gesteld. Gouvernor DeSantis wil daar echter niets van weten en houdt het bij een advies. Koren op de molen van het rechtse kamp dat sterk hecht aan z’n vrijheid: 

I have a right to not wear a mask!

De problemen van een gouverneur

Een van de grootste kopzorgen van de gouverneur is vorige week weggenomen. Op 23 augustus zou de RNC, de Republikeinse Nationale Conventie, drie dagen lang in de plaats Jacksonville in Florida gehouden worden. Daar zou Trump officieel gepresenteerd worden als presidentskandidaat voor de Republikeinse partij. Normaal gesproken een spektakel van jewelste dat heel veel mensen aantrekt, maar niet zo handig ten tijde van een pandemie. De Conventie is nu tot groot verdriet van Trump uit veiligheidsoverwegingen verplaatst naar Charlotte in North Carolina en veel bescheidener van opzet.

Nu moet DeSantis zich buigen over de kwestie van het al dan niet openen van de openbare scholen. Hij wil het liefst dat alle scholen in Florida in augustus ‘gewoon’ open gaan. Maar in Zuid-Florida is dat vragen om problemen. De coronacijfers moeten eerst omlaag voordat de scholen veilig geopend kunnen worden, aldus superintendent van Miami-Dade, de heer Carvalho. Hij leidt het op vier na grootste schooldistrict in de Verenigde staten met bijna 350.000 studenten en meer dan 50.000 werknemers. 

Virtual of hybride schooling?

Wij kregen afgelopen week een email van de privéschool waar onze zoon het komende schooljaar aan zijn twelfth year zal beginnen. Deze scholen mogen zelf bepalen of ze open gaan en zo ja, op welke manier er invulling aan wordt gegeven. Openbare scholen hebben die luxe niet en dienen zich te houden aan wat de superintendent beslist. In de email werd ons gevraagd, of wij in augustus kiezen voor hybride of virtual schooling. In een bijlage trof ik het negen pagina tellende boekwerk met uitleg, hoe dat hybride model eruit ziet. 

Nadat ik het plan had doorgelezen, kwam ik tot de conclusie dat de school kosten noch moeite heeft gespaard om corona buiten de deur te houden. Uiteraard zonder de garanties. Er lijkt overal aan te zijn gedacht. Van temperatuur checks tot ziekenhuiskwaliteit luchtfilters en van elektrostatische desinfectie tot minder studenten in de klassen. Er worden zo min mogelijk bezoekers toegelaten en daar waar studenten lopen, gebeurt dat in éénrichtingsverkeer. En dat zijn maar een paar kreten uit de negen bladzijden. 

Onze zoon wil in augustus graag weer naar school en wij gaan daarmee akkoord. Toch heeft een vriendin met kinderen op dezelfde school besloten haar zoons nog niet naar school te sturen, omdat ze er geen goed gevoel bij heeft. We zullen zien hoe het uitpakt. Ze texte me al dat mijn zoon goed kan dienen als proefkonijn: 

You can be my canary in the coal mine!

Orkaanseizoen

Tegen de tijd dat scholen op welke manier dan ook weer beginnen, is het orkaanseizoen in full swing. Een hurricane die mogelijk enorme verwoestingen aanricht ten tijde van Covid-19, je moet er niet aan denken. Potentieel duizenden mensen die hutjemutje in noodvoorzieningen moeten verblijven omdat hun huis verwoest is. En het is natuurlijk ook maar de vraag of je, als je vreest voor je leven, je nog zo bewust bent van alle noodzakelijke coronamaatregelen.

Voor een gebrek aan toiletpapier of desinfecteermiddelen hebben we hier in Florida geen akelig virus nodig. Wij hebben vorig jaar één serieuze orkaandreiging meegemaakt. Vanaf het moment dat meteorologen reppen over een mogelijke landfall, slaat de chaos toe. Iedereen vliegt naar de tankstations voor benzine en de schappen in de supermarkten zijn binnen de kortste keren leeg. Wij bereiden ons zo goed mogelijk voor op wat komen gaat, maar ik hoop dat een orkaan tijdens een pandemie ons bespaard zal blijven.

Ons leven is sinds de uitbraak van het coronavirus in de VS behoorlijk veranderd. Man en zoon zijn sinds maart hele dagen thuis. Normaal werkt mijn man vanuit zijn kantoor in New York City, waar hij uitkijkt op Central Park. Nu ziet hij zo nu en dan een alligator langs zwemmen en heeft hij uitzicht op de golfbaan. Af en toe een zonnebadende leguaan op het grasveld en overal palmbomen en tropische bloemen. Ach, als je dan toch ‘opgesloten’ moet zitten, dan maar samen in paradise!

Hoewel Florida als paradijs de afgelopen maanden helaas een relatief begrip is geworden.

In 2004 vertrok Ing Hofman met twee kleine kinderen onder de arm samen met haar man naar Amerika. Haar grote droom ging daarmee in vervulling. Inmiddels heeft ze tien adressen versleten waarvan de meeste binnen de Verenigde Staten. Vier jaar in Duitsland en een jaar in Polen maakten het verlangen naar Amerika alleen maar groter. Intussen neergestreken in Florida, is Ing nog altijd geboeid door het land van The American Dream.
Gastschrijver

Gastschrijver

Af en toe nodigt de redactie van Het Andere Amerika een interessante gastredacteur uit, die zijn of haar licht laat schijnen over de huidige stand van zaken in de VS. Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen dat je graag op ons platform zou publiceren? Neem contact met ons op!
Previous post Schooljuf tegen wil en dank
Next post Dr. Anthony Fauci: held, haatobject en superhot

One thought on “Corona werpt dikke schaduw over de Sunshine State

  1. DeSantis heeft echter geen eigen mening. Hij doet en zegt wat trump doet en zegt. Alleen uit op hun eigen ego. Walgelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: