De eerste twee woorden van de kop van dit artikel doen mij denken aan een leuk kinderverhaal of een grappige tekenfilm zoals Peter Pan. Met de uitroep Bangarang! trokken the Lost Boys, de jongensbende van Peter, ten strijde. Het eerste woord associeer ik vooral met kinderwagens, baby’s, zachte dekentjes en pruttelgeluidjes. Het tweede woord is de naam van de generatie van mijn eigen ouders, allemaal lieve opa’s en oma’s met grijze haren en belangrijke levenservaring.

Maar helaas verwijst de titel naar twee hoofdspelers in de dystopische situatie van het land waar ik woon; Het Andere Amerika, zo’n ‘ander’ land dan waar ik tien jaar geleden aankwam. In die tijd had voor velen de hoop op een betere toekomst met drie woorden betekenis gekregen: Yes we can! Nu lijkt het machtigste land ter wereld, the land of the free, the land of hope and dreams, de afgelopen drie maanden meer op een land in verval. Vergelijkbaar met de ondergang van het Romeinse rijk of een apocalyptische film als Mad Max of iets dergelijks.

Het Andere Amerika

We hebben er al veel over geschreven en laten zien op deze site. Van de start van de pandemie in maart tot de stilstaande economie en torenhoge werkloosheidscijfers. Een op de vier Amerikanen is sinds de virusuitbraak werkloos en bij de voedselbanken staan kilometerslange rijen. We schreven over de demonstraties tegen de lockdown. Inmiddels zien we nu dat veel staten hun economie ‘vervroegd’ op gang proberen te brengen, tegen de adviezen van medische professionals in.

De coronacijfers stijgen weer in 21 staten en er zijn intussen meer dan twee miljoen patiënten en 120.000 doden te betreuren. Het verschil tussen arm en rijk komt pijnlijk naar voren, net als het verschil tussen wit en zwart. De dood van George Floyd die door politiegeweld om het leven kwam, ontketende een enorme volkswoede, gevolgd door massale protesten die tot op de dag van vandaag voortduren.

Breakin’ 2: Electric Boogaloo

De sfeer van het protest is weliswaar rustiger geworden en de wilde razernij van de demonstranten is veranderd in vreedzaamheid en de roep om verandering. Maar de burgerlijke woede heeft ook de groei aangewakkerd van een militante organisatie die zichzelf Boogaloo noemt. Dit schijnbare zootje ongeregeld protesteerde zwaarbewapend mee in de lockdown-protesten, gericht tegen maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Maar ze namen ook op zeer agressieve wijze deel aan Black Lives Matter-demonstraties, waar ze vaak opdoken bij rellen en plunderingen. Het lijkt een vreemde tegenstelling.

De leden van Boogaloo blijken echter verschillende idealen aan te hangen. Sommigen zijn White supremacist of Neonazi en hopen op een oorlog tussen de rassen. Anderen verwerpen racisme juist en weer anderen noemen zichzelf anarchist. Maar wat ze gemeenschappelijk hebben, is hun liefde voor wapens en hun hekel aan de gevestigde orde in Washington. Ze roepen in demonstraties op tot een tweede US Civil War die de huidige regering inclusief de ‘linkse’ oppositie omver zal werpen. Zowel Donald Trump als zijn politieke uitdager Joe Biden moeten dus oppassen voor deze zwaarbewapende burgermilitie. 

Hawaïhemden en iglo’s

Boogaloo, het klinkt als het kinderwagenmerk Bugaboo maar dan anders. De naam komt uit een jaren 80-filmserie over breakdancing: Breakin’ 2: Electric Boogaloo. Maar in plaats van fluoriserende jasjes en rode leren pakken draagt de Boogaloo-beweging Hawaï-hemden, in combinatie met zware gevechtsuitrusting en plaatjes van iglo’s. Een rare combinatie van symboliek en schijnbaar ook net zo bij elkaar geraapt als deze onsamenhangende groep wapenliefhebbers en maatschappij-ontregelaars.

Boogaloos organiseren zich voornamelijk via Facebook. Maar doordat sociale media hun regelgeving verscherpt hebben en berichten die aanzetten tot geweld verwijderen, kiezen de aanhangers van Boogaloo nieuwe namen en afbeeldingen die minder goed te detecteren zijn en enigszins klinken als Boogaloo: Big Igloo en Big Luau, het Hawaïaanse woord voor feest. Dat verklaart meteen hun kledingkeuze en die iglo. 

In de afgelopen twee weken werden er tijdens de rellen in Minneapolis al Boogaloo-leden opgepakt wegens geweldpleging en in Las Vegas arresteerde de politie drie Boogaloo’s op verdenking van terrorisme. De mannen waren van plan om een bom te plaatsen in een elektriciteitscentrale.

Een andere opmerkelijke zaak is die van Steven Carillo. Deze US Air Force-sergeant werd vorige week opgepakt omdat hij twee politieagenten had vermoord. Met zijn eigen bloed schreef hij op de motorkap van een gestolen busje twee populaire Boogaloo-uitspraken: I became unreasonable en Stop the duopoly. In de auto lag een Amerikaanse vlag met een iglo in plaats van de bekende sterretjes.

Army for Trump

Zal dit binnenlandse terrorisme de zomer van 2020 gaan bepalen? De economische gevolgen van de pandemie worden immers steeds meer voelbaar. De werkeloosheidssteun loopt hier eind juli af en in sommige steden kunnen mensen wegens wanbetaling door hun huurbaas hun huis worden uitgezet. Vorige week kwamen er nog eens 1,5 miljoen mensen zonder werk bij.

De staten raken bovendien snel door hun financiële middelen heen en de Republikeinse partij heeft tot dusver iedere ondersteuning geweigerd. De bezuinigingen op openbare diensten en functies (zoals bijvoorbeeld de politie, openbare scholen en ziekenhuizen) laten dan ook niet lang meer op zich wachten. Allemaal voorwaarden voor nog meer woede, wanhoop en hopeloosheid die de onrust nog verder aanwakkeren en militante organisaties als Boogaloo kunnen doen groeien als kool. 

Machthebbers die met instabiliteit en onrust te maken krijgen, proberen meestal te deëscaleren, maar helaas staat er in de VS een babyboomer aan de leiding die er graag nog een schepje bovenop doet. Er komen tenslotte ook verkiezingen aan.

Met het prediken van law and order en een verkiezingscampagne die Republikeinse aanhangers oproept om zich aan te sluiten bij ‘Trumps leger’ ArmyforTrump probeert de president zijn kiezersbasis te mobiliseren. Trump is vooral op zoek naar soldaten die met hem strijden tegen de linkse maffia.

Oorlogszuchtige taal

Dat woord ‘leger’ in Trumps oorlogszuchtige taalgebruik is vast niet letterlijk bedoeld, al staan wij hier nergens meer van te kijken. Toch zet de militante woordkeuze wel degelijk aan tot polarisatie en agressie. En dan met name tegen liberalen en links activisme, waarbij de president voortdurend de militante anti-fascistische organisatie Antifa aanwijst als gevaarlijkste terroristische organisatie.

Zijn nieuwste campagnefilmpje is een duidelijke waarschuwing: Dangerous MOBS of far-left groups are running through our streets. Boven de tekst staat een omgekeerde rode driehoek die de nazi’s gebruikten om politieke gevangenen te kenmerken. Inmiddels is de ‘ad’ door Facebook weggehaald.

En alhoewel Antifa zeker gevaarlijk kan zijn, is er geen bewijs gevonden dat de organisatie uit was op rellen tijdens de Black Live Matter-protesten. Ondertussen groeit op de rechtervleugel die ‘andere’ doodenge beweging waar Trump nauwelijks aandacht aan besteedt.

Het wordt een hete zomer…

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg Van t Pad Bosch

Ingeborg van ’t Pad Bosch woont sinds 2010 in New York en schrijft sindsdien voor verschillende tijdschriften en nieuwswebsites over haar ontmoetingen met de Amerikaanse cultuur en maatschappij. Ingeborg was tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd in 2016 regelmatig te gast op de radio. In 2018 gaf ze haar debuutroman 'Kroniek van een Erfenis' uit en momenteel is zij hoofdredacteur van DeWereldwijven.com.
Previous post Amerikaanse generaals doen niet aan politiek, of toch wel?
Next post TikTok en Generation Z, een gevaarlijke combinatie voor Donald Trump

5 thoughts on “Boogaloo, de babyboomer en een burgeroorlog

 1. Ing, hoe verhoudt zich die gewapende opstand tot de 2nd amendment? Die en het recht op wapenbezit is toch juist bedoeld om een onwelgevallige overheid omver te werpen?

  1. Ja dat is waar. Deze Boogaloo aanhangers zijn dus ook fervente voorstanders van het 2nd amendment.

   1. Dit is wat er in het 2nd amendment daarover staat: “A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.” Wat wel interessant zou zijn is om te onderzoeken of dat hetgeen is wat Boogaloo echt een ‘regulated Militia’ maakt. Daar heb ik (nog) niets over kunnen vinden in de informatie die ik heb gelezen. Vooralsnog is de organisatie vooral social media gerelateerd en daardoor nogal versplinterd in/door aparte groepen.

    1. Een “well regulated Militia” heeft taalkundig gezien niets te maken met “the right of the people to keep and bear Arms.” Het gaat hierom dat de burgers wapens mogen hebben zodat ze deel kunnen nemen in de militie (die overigens “well regulated” moet zijn). “Well regulated” slaat op de militie, en niet op wapendragende burgers.
     Ik ben geen fan van al die wapens , en ik wil er zelf ook niet één hebben (zelfs na 25 jaar in de VS). Maar zo is het nu eenmaal in dit rare apeland.

 2. “En dan met name tegen liberalen en links activisme, waarbij de president voortdurend de militante anti-fascistische organisatie Antifa aanwijst als gevaarlijkste terroristische organisatie.”

  Antifa is geen organisatie. Het heeft geen stuctuur en er zijn geen leiders. Het is een ongeorganiseerde groep van mensen die zich identificeren met anti-fascime.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: