Ze noemen het een ‘moonlight hike’. Een wandeling met als enige lichtbron het schijnsel van de volle maan op het trekpad tussen de rivier de Potomac en het kanaal. Ik loop vooraan naast de leider van de groep. Een praatgrage man, die aangemoedigd door mijn vragen, gedreven vertelt over zijn vele wandelingen in de bergen in de omgeving. Als snel laat hij vallen, dat hij daarbij altijd een wapen draagt. Een wapen? Dat is in het gebied rond D.C. niet heel gebruikelijk…

Het is mijn eerste ‘cue’, dat ik wel eens naast een onvervalste Republikein zou kunnen lopen. Die tref ik niet vaak hier in mijn directe omgeving. Het is een aardige kerel, werkt in een constructie bedrijf, heeft kunstgeschiedenis gestudeerd (‘I love to come to Amsterdam to see ‘Ven Gohk’.’). Een bijzonder heerschap.

Vrijheid

Terwijl ik het pad afspeur naar slangen, klaagt hij over de vele hispanics die in zijn bedrijf werken en hoe zij geen enkele moeite doen om Amerikaans te worden. ‘Weet je, ze weten niet wat het is om Amerikaan te zijn.’ Als ik vraag wat dat dan is, antwoordt hij: ‘Vrijheid’. Whatever that may be.

Het kost me geen moeite om hem aan het praten te krijgen over de impeachment procedure. ‘It’s a fraud!’ Georkestreerd door de Democraten en sommige Republikeinen om de aandacht af te leiden van hun betrokkenheid met de Russen. Trump vormt een goede afleider. ‘En het is niet eens legaal dit gestarte onderzoek!’ Het is duidelijk welke nieuwsbron hem voedt.

Mijn eerste reactie is verbijstering. Ik weet dat deze theorieën de ronde doen, maar had nog nooit een echte aanhanger gesproken. Mijn tweede is, dat alles in mij in de weerstand schiet, maar ik me sterk afvraag of het zin heeft hier tegenin te gaan? Bovendien, het is best een aardige vent.

Binnenkort is het Thanksgiving. De grootste familiemaaltijd van het jaar. Gezinsleden reizen vanuit alle hoeken van het land naar een plek om het samen te vieren. Maar ook binnen deze families en vriendengroepen is de polarisatie doorgedrongen. Ook daar zal gedraai en gezucht worden, vermeden of wellicht hard het debat aangegaan worden.

Better Angels

In Amerika is een organisatie die Better Angels heet. Opgericht door 10 Trump en 11 Clinton aanhangers in 2016. Zij maken zich zorgen over een toenemende polarisatie in de samenleving.  

‘(…) met de rancune en verdeeldheid die de afgelopen jaren te zien is geweest, heeft de polarisatie het hoogste niveau in de Verenigde Staten bereikt sinds de burgeroorlog’.

Door middel van het in gesprek brengen van Republikeinen en Democraten hopen ze  ‘te zien of we op een respectvolle manier het oneens kunnen zijn en iets gemeenschappelijks kunnen vinden’.

Een bezoek aan zo’n workshop leert dat dat niet zo eenvoudig is. ‘Ik heb werkelijk geen idee hoe ik iets aardig kan zeggen over Trump’, riep een deelnemende Democraat wanhopig uit. Het zal vast niet anders zijn geweest aan de andere kant. Maar toch kan deze grass-roots organisatie op steeds meer populariteit rekenen.

Maar de tijd dringt volgens Better Angels. We hebben nog niet het punt van geweld en chaos bereikt- nog niet. Maar zeker in onze steeds meer en gevaarlijk gefragmenteerde natie moeten we allemaal worden geraakt door iets “beters” in ons en in de instellingen die we samen bouwen.

Toch maar niet

Ik besluit maar niet tegen de Trump-aanhanger op het wandelpad in te gaan. Het lijkt me tamelijk zinloos en ik wil deze maanverlichte avond ook niet verpesten. Hij zit vast niet op een tegenargumentatie van notabene een expat te wachten die voor een ‘better angel’ speelt. Ik ben tenslotte ook maar een buitenstaander.

Al voelt dat inmiddels steeds minder zo… Dus ik schud hem aan het eind van het pad de hand. ‘Hoe heet je eigenlijk?’ En nadat we onze namen hebben uitgewisseld gaan we weer ieder ons weegs.

Mirjam Sterk

Mirjam Sterk

Wonen in Amerika op een historisch moment is smullen voor een politiek dier als Mirjam Sterk. Als moeder van schoolgaande kinderen staat ze met beide benen in de samenleving maar blijft toch ook een beschouwende buitenstaander. Ze blogt, schrijft en vlogt om haar ervaring als expat te duiden.
Previous post Hoe een jonge vrouw de Amerikaanse politiek wakker schudt
Next post Het effect van burgerlijk protest in de Verenigde Staten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: